szerző:
hvg.hu/MTI

Szerintük az oroszok pénzügyileg zsarolják a testületet, ezért léptek.

Önkéntes befizetésként 400 ezer dollárt utalt át az Európa Tanács számlájára Ukrajna. Az országnak nem büntetésből kellett fizetnie, még csak az éves tagdíjuk befizetése sem esedékes: pusztán jó szándékból utaltak pénzt a szervezet költségvetésébe.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta: segíteni szerettek volna az ET „pénzügyi gondjain”. A politikus szerint ugyanis amióta Oroszország pénzügyileg zsarolja a testületet, az egyre nehezebb helyzetbe kerül. Klimkin bejegyzésében arra buzdította a többi tagállamot, hogy kövessék Ukrajna példáját, különben

az ET nem tudja továbbaikban megvédeni értékeit és alapelveit.

Az ukrán ET-küldöttség a Facebookon azt írta: az ET pénzügyi helyzete jelentősen meggyengült 2017-ben, amikor Oroszország megtagadta, hogy befizesse tagsági díját a szervezet költségvetésébe mindaddig, amíg küldöttsége nem kapja vissza minden jogosultságát az ET Parlamenti Közgyűlésében.

Az orosz küldöttséget az ET közgyűlése még 2014-ben megfosztotta szavazati jogától a Krím félsziget Oroszország általi önkényes annektálása miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Orbán tusványosi beszéde miatt Ukrajna megint letolta Magyarországot

Oroszpártisággal, az EU-állásponttól való eltéréssel és Ukrajna belügyeibe való beavatkozással vádolja Magyarországot Kijev – derült ki abból a közleményből, amelyet az ukrán külügyminisztérium adott ki azt követően, hogy behívatták a tárcához Pap László Csaba ideiglenes ügyvivőt.