szerző:
hvg.hu

A republikánus Jon Kyl veszi át a helyét.

Jon Kyl nyugalmazott arizonai szenátor veszi át a nemrég elhunyt John McCain helyét az amerikai szenátusban – tudta meg a CNBC. Kylt Doug Ducey arizonai kormányzó nevezte ki, ezt a republikánus kormányzóhivatal már meg is erősítette. A 76 éves Kyl csaknem két évtizeden keresztül képviselte Arizonát 2013-as visszavonulása előtt. A szenátusban várhatóan az év végéig marad.

McCain hivatali ideje egyébként 2022-ben járt volna le, de a volt szenátor halála miatt 2020-ban előrehozott választásokat tartanak. Kyl kinevezésével visszaáll a szenátusban a republikánus többség, ami Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági tag kinevezése előtt kulcsfontosságú előny a republikánus pártnak. Kavanaugh Donald Trump jelöltje, akinek esetleges kinevezését a demokrata párti szenátorok nem nézik jó szemmel.

McCain Donald Trump egyik legnagyobb ellenlábasa volt a párton belül, többször pártja ellen szavazott, például az Obamacare néven elhíresült egészségügyi reform eltörlését megvitató szavazás alatt is. A volt szenátor temetésén a család kérésére az elnök nem vett részt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Eltemették John McCaint

A nemrég elhunyt arizonai szenátort, háborús veteránt, a 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjét az annapolisi Haditengerészeti Akadémia területén helyezték végső nyugalomra vasárnap.

Németh András Világ

Meghalt John McCain, elment a szenátus lelkiismerete

82 éves korában meghalt John McCain republikánus szenátor, akiről tisztelői úgy tartották, ő volt a szenátus lelkiismerete. A katonacsaládba született, elnökjelöltségig jutott politikus a trumpi és a vele rokon orbáni hatalomgyakorlás ellenfele volt. A több mint öt évet hadifogságban töltött politikusnál tavaly állapítottak meg gyógyíthatatlan agydaganatot. Néhány napja ő kérte, hogy ne kezeljék tovább, akkor már sejteni lehetett, hogy nagyon kevés ideje maradt hátra.