szerző:
hvg.hu

A Twitteren reagált Donald Trump a Woodward-könyv állításaira, mely szerint idiótának tartják őt alkalmazottai, és iratokat is loptak asztaláról. Az elnök szerint a könyv tele van hazugságokkal, az állítások köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, de tagadják az elnök emberei is, hogy főnöküket hülyének, illetve inkompetensnek tartják.

Bob Woodward, a Watergate-botrány kirobbantásában is részt vevő újsíágíró könyvet írt arról, hogyan látják Trumpot beosztottjai. Az iromány fő állításai szerint az elnököt környezete egyszerűen idiótának és inkompetensnek tartja, és többször iratokat is elloptak az asztaláról azért, hogy ne tudja azokat aláírni, mert attól féltek, ellenkező esetben komoly kárt okozott volna Amerikának:

Idiótának tartják Trumpot beosztottai, iratokat is loptak az asztaláról

Könyvet írt az elnök hivatalának működéséről Bob Woodwards, melyből kiderül, az elnök beosztottjai lenézik Trumpot, sőt, állítják, több iratot is elemeltek asztaláról, hogy ne tudja azokat aláírni az elnök, mert attól féltek, ellenkező esetben jelentős kárt okozott volna az országnak.

Donald Trump azóta több Twitter-bejegyzésében is reagált a könyv állításaira, részben kollégái cáfolatát osztotta meg saját szavaival kiegészítve. Azt írja,

a könyv tele van hazugságokkal, hamis vádakkal, melyeket emberei is megcáfolták, akiktől az idézetek valók.

Azt is tagadja, hogy ilyeneket mondott volna igazságügyminiszterére, Jeff Sessionsre, hogy "retardált", illetve hogy "suttyó déli". Szerinte ez a könyv "valakinek a fantáziálása".

Szégyen, hogy bárki következmények nélkül írhat egész könyveket, melyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, és mindez nem tartozik a rágalmazás hatálya alá,

– mondta a műről Trump. Az elnök kabinetfőnöke, John Kelly is tagadta a tőle idézett részeket, azt írja, nem igaz, hogy valaha is idiótának nevezte az elnököt. Viszonyuk remek, sok időt töltenek együtt, jól ismerik egymás álláspontját, ahogy azt is tudják mindketten, hogy ez a sztori egy teljes hülyeség.

Trump védelmi minisztere, James Mattis is azt reagálta, hogy a könyv egy kitaláció (fiction), hozzátéve, hogy szeretettel olvas szórakoztató irodalmat, de ő ilyeneket a valóságban soha nem mondott, amiket a könyv tőle idéz.

A BBC szerint azonban hiába próbálják a szerzőt hiteltelennek beállítani, az egyik legnagyobb tiszteletben álló amerikai újságíróról van szó személyében. A portál utal arra is, hogy Woodward a Watergate-ügy feltárásában is kulcsszerepet játszott, amibe végül Nixon is belebukott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!