szerző:
hvg.hu/MTI

A török titkosszolgálat otthonukban törte rájuk az ajtót, egyiküket pedig munkahelyéről vitték el.

Őrizetbe vett hat török állampolgárságú professzort a török titkosszolgálat Moldovában. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával. A titkosszolgálat emberei csütörtök reggel öt professzort az otthonából, egyiküket pedig a munkahelyéről vitték el – adta hírül a Günes török napilap.

A lap szerint az őrizetbe vett professzorokat Törökországba szállítják, hogy elítéljék őket. Az Amnesty International közleményében elítélte a hat török állampolgár jogellenes őrizetbe vételét, amelyet azonban nem a török titkosszolgálatnak, hanem a moldovai hírszerzésnek tulajdonít. Az AI úgy tudja, hogy az őrizetbe vett férfiak az Orizont-iskolában dolgoztak, amelyet egy török alapítvány üzemeltet.

Bekir Bozdag volt török külügyminiszter-helyettes áprilisban azt nyilatkozta, hogy a titkosszolgálat a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi hálózat 80 feltételezett tagját fogta el és szállította haza külföldről Törökországba. Akkor azt ígérte, hogy a műveletek a jövőben is folytatódnak, és több országot is érintenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Gülen testvérét már elfogták a török rendőrök

Izmirben letartóztatták a július 15-i sikertelen török puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét, a 61 éves Kutbettin Gülent - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.