szerző:
MTI / hvg.hu

A Koreai-félsziget atommentesítéséről is tárgyalhat Észak-és Dél-Korea vezetője, emellett Kim Dzsong Un is kifejezte elkötelezettségét.

Észak- és Dél-Korea megállapodtak, hogy szeptember 18-a és 20-a között újabb csúcstalálkozót tartanak Phenjanban, és megvitatják a Koreai-félsziget atommentesítéért szükséges "gyakorlati lépéseket" – közölte csütörtökön phenjani tárgyalásait összegezve egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett, és kifejezte, hogy kész ennek érdekében szoros együttműködést folytatni Dél-Koreával és az Egyesült államokkal – mondta Csung Ui Jong nemzetbiztonsági tanácsadó egy nappal azután, hogy Phenjanban Kim Dzsong Unnal találkozott.

Mun Dzse In dél-koreai elnök küldöttei szerdán az észak-koreai fővárosban egyeztettek az idei harmadik Korea-közi csúcstalálkozó időpontjáról és napirendjéről, melyen feloldanák a Washington és Phenjan közötti tárgyalásokon az északi nukleáris program felszámolásának kérdésében beállt patthelyzetet is.

A felek még augusztus 13-án állapodtak meg abban, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újabb csúcstalálkozót tart, ezúttal már Phenjanban. Ez idén a harmadik alkalom lesz, tavasszal már kétszer találkoztak Panmindzson határfaluban, a két országot elválasztó demilitarizált övezetben (a képen).

Feltételezések szerint a két Korea közötti békeszerződés aláírásáról is szó eshetett szerdán Phenjanban. Az 1950 és '53 közötti koreai háborút ugyanis nem békeszerződés, hanem fegyverszüneti megállapodás zárta csak le, békeszerződés híján a felek jogilag ma is hadban állnak egymással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!