szerző:
MTI / hvg.hu

Sara Mardinit Görögországban vették őrizetbe.

A szír menekült úszó az olimpikon Juszra Mardini nővére. A két lány 2015-ben menekültként a Törökország és Görögország közötti tengeri út egy részét úszva tette meg, maguk után húzva egy tutajt tizennyolc, úszni nem tudó társukkal. A testvérek Magyarországon is áthaladtak, végül Németországban telepedtek le. Sara később önkéntesként kezdett dolgozni az égei-tengeri Leszbosz szigetén, segítve az érkező menedékkérők fogadásában.

Sara Mardinit augusztus 29-én egy embercsempészek elleni vizsgálat keretében vették őrizetbe, és legalább a jövő hétig elzárva tartják – közölte Csaralambosz Petszikosz, a migránsokat segítő önkéntesként dolgozó Mardini védője. A hálózat állítólag Törökországból a görög Leszbosz szigetére csempészett embereket.

Az ügyvéd szerint legalább három nem kormányzati szervezet 30 tagját vették őrizetbe a vizsgálat során. Huszonnégyen közülük külföldiek.

Menekült úszólány: Megígértem magamnak, hogy egyszer visszajövök Budapestre

A szíriai polgárháború tönkretette az életét, de Németországban felépített egy újat Juszra Mardini, a fiatal úszó, aki a riói játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a budapesti vizes vb-n pedig a FINA zászlaja alatt indult. Nem először jár Magyarországon: két éve többször is a Keleti pályaudvar mellett, a földön éjszakázott, és csak egyetlen magyarra emlékszik, aki akkor emberszámba vette.

"Kérvényeztük a tárgyalás előtti szabadlábra helyezését. A védencem mindössze egy segítő, s semmi köze a vádakhoz" – mondta korábban Petszikosz. "Ez egy próbálkozás, hogy kriminalizálják az önkéntesek tevékenységét" – tette hozzá.

A rendőrség szerint a Leszboszon működő nem kormányzati szervezeteket februárban kezdték megfigyelni, miután elfogtak két aktivistát egy hamisított rendszámtáblával közlekedő görög katonai járműben.

Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 menekült és migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, s a EU-török menekültügyi egyezmény, s a balkáni útvonal lezárása ellenére számos újabb illegális bevándorló érkezik Görögországba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Édes pénz: katari kézben egy legendás belga csokoládégyártó

Malajziában kivágták az összes meleg jelenetet a Bohém Rapszódiából

Malajziában kivágták az összes meleg jelenetet a Bohém Rapszódiából

Ha akarjuk, ha nem, fizetünk a zenehallgatásért

Ha akarjuk, ha nem, fizetünk a zenehallgatásért

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Bunyóztak a Wizz Air gépén, fizetniük kell

Bunyóztak a Wizz Air gépén, fizetniük kell

Áttörés: egy ötperces vizsgálattal előre jelezhető a demencia

Áttörés: egy ötperces vizsgálattal előre jelezhető a demencia