szerző:
hvg.hu/MTI

A Hokkaidó szigetén lezajlott földmozgások miatt 26-an eltűntek, és több mint 300-an megsérültek.

Tizenhatra emelkedett a Japán északi részén fekvő Hokkaidó szigetén történt földrengés halálos áldozatainak száma. A hivatalos adatok szerint a rengés okozta földcsuszamlásokban 26-an eltűntek, és 366-an megsérültek. A rendőrség, tűzoltóság és az önvédelmi haderő emberei gépekkel és kézi erővel kutatnak a romok között a túlélők után.

Acuma településen a földcsuszamlás több házat is maga alá temetett, az eltűnt személyek mind idevalósiak. Hokkaidón a hétvégén is heves esőzések várhatók, a meteorológiai szolgálat szerint emiatt előfordulhatnak újabb földcsuszamlások, és a csütörtökihez hasonló rengésekre is számítani lehet.

Csütörtökön 6,7-es erősségű rengés rázta meg Hokkaidó szigetét. A földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben. Több mint hárommillió háztartás maradt áram nélkül, a hatóságok szerint egy hétre is szükség lehet ahhoz, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Világ

Erős földrengés volt Japánban, legalább 30-an eltűntek – fotók

Tájfun, nagy esőzések után erős földrengés rázta meg Japánt csütörtök hajnalban. A rengés okozta földcsuszamlásokban több mint harmincan eltűntek, 120-ra teszik a sérültek számát. Egy atomerőmű áramellátása is leállt, majd' 3 millió háztartás maradt áram nélkül.