szerző:
hvg.hu

Egy ingatlanhirdetés feladását követően futott bele egy nigériai csalóhálózat egyik tagjába az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorának riportere. Hamar gyanút fogott, de a lebuktatás reményében hónapokon át leplezte, hogy észrevette volna a csalást. A módszernek amellyel pénzt próbáltak a riporterből kicsikarni, neve is van: nigériai levelek. Nem ő az egyetlen áldozat.

A riporter feladott budapesti ingatlanhirdetésére egy Rasha Yaman nevű ember válaszolt, mondván, hogy megvenné a lakást. Miután a riporter reagált az érdeklődésre, Yaman egy hosszú levelet küldött neki, amelyben már csak az ingatlan bérlése felől kíváncsiskodott, és egy furcsa történetet is megosztott magáról. Ebben azt állította, hogy ő egy szíriai nő, aki harcol az Iszlám Állam ellen, és, hogy a férfjével összegyűjtött 850 ezer dollárt a jövőbeli életük biztosítása érdekében. Ezt a pénzt pedig át akarja küldeni a riporternek, hogy később az összeget befektesse. Azt is írta, hogy a Vöröskereszt következő repülőjével küldené a csomagot az Egyesült Államokba.  

Szerencsére a riporter azonnal gyanút fogott a furcsa kitárulkozás és ajánlat láttán, és elkezdett nyomozni. Egy grafikust bevonva kiderítette, hogy a Rasha Yaman nevű ember által küldött igazolványképek, katonai ruhás fotói hamisak, manipuláltak. Ennek ellenére folytatta Yamannal a levelezést, hogy megnézze, hova fut ki a történet. Kiderült, hogy Rasha Yaman nem az, akinek látszik és akinek mondja magát, személyazonosságát egy Samantha Jay Byrne nevű 25 éves anyukától lopta, aki csatlakozott a kurd milíciákhoz.

Az RTL riportere Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértőt és Suha György gambiai tiszteletbeli konzult is bevonta az ügybe, és kiderült, hogy a riporter egy olyan nemzetközi csalóbanda egyik tagjába futott bele, amely az úgynevezett nigériai levelek módszert alkalmazza. A csalási módszert azért hívják így, mert "az alapötlet Nigériából indult el, a legtöbb ilyen típusú megkeresés ma is Nyugat-Afrika országaiból jön. Nigériából, Beninből, Elefántcsontpartból, Szenegálból és sajnos Gambiából is" - mondja a riportban Suha György.  

A csalás lényege, hogy hogy az áldozatot a hamis személyazonosság mögé bújva valamilyen jövőbeli haszon reményében rávegyék, hogy egy kis összeget utaljon el a számukra, majd aztán egyre több pénzt, százezreket, milliókat húznak ki a kiszemelt áldozat pénztárcájából. Ilyen esetek már évek óta vannak, ismert például Csisztu Zsuzsa esete, akitől korábban egy derült égből pottyant, ismeretlen rokon - egy bizonyos Horche Csisztu - akart pénzt kicsikarni. Arra is gyakran van példa, hogy emailen keresztül próbálja a csaló elhitetni az áldozatával, hogy megkedvelte őt, megszerette, esetleg találkozhatnának, össze is házasodnának, majd miután befűzte áldozatát, ezt követően próbál meg pénzt kicsikarni a szerencsétlenből. Van olyan áldozat is, akit sok millió forinttal károsítottak már meg a csalók - áll a Fókusz Plusz riportjában.

Az RTL Klub riporterének esetében akkor bújt ki a szög a zsákból, amikor Rasha Yaman állítása szerint a pénzzel teli bőrönd ugyan megérkezett Budapestre, de fenn akadt a reptéri ellenőrzésen, és valami papírt kellett az illetőnek szereznie ahhoz, hogy tovább engedjék. A papír beszerzése pedig átszámítva 390 ezer forintba került, amit  természetesen a riporterrel akart volna kifizettetni.

Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő szerint azért a nyugat-afrikaiak követik el az ilyen csalásokat elsősorban, mert ott rengeteg az internet kávézó, és lehet vásárolni előfizetéseket ellenőrizetlenül is. "A lényeg mindig ugyanaz. Pénzt kell szerezni az áldozatoktól, akármennyit."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!