szerző:
MTI / hvg.hu

Az amerikai elnök szerint Jeff Sessions igazságügyi miniszternek vizsgálatot kellene indítania a The New York Times-ban megjelent névtelen cikk ügyében.

Ahogy megírtuk, a cikket egy olyan szerző jegyzi, aki Donald Trump kormányának tagja, a nevét azonban nem akarta nyilvánosságra hozni. Szavai szerint az elnöknek dolgozik ugyan, de ő és hozzá hasonlóan gondolkodói kollégái fogadalmat tettek, hogy meghiúsítják Trump "elképzeléseinek egy részét és legrosszabb hajlamait".

Az elnök szerint az igazságügyi tárcának fel kellene derítenie azt is, hogy ki a cikkíró és jelenleg hol tartózkodik. "Nem akarom, hogy jelen legyen a megbeszéléseinken" – tette hozzá Trump, utalva a "Kínát, Oroszországot, vagy Észak-Koreát érintő magas szinten tartott" egyeztetésekre.

Trump és az Ellenállás

Bob Woodward könyvének kiszivárgott részletei, illetve a magas rangú fehér házi bennfentes New York Timesban megjelent véleménye azt a képet rajzolják fel, hogy Donald Trump még annál is alkalmatlanabb az elnöki posztra, mint eddig mutatta.

Arra a kérdésre, vajon tervez-e jogi lépéseket a The New York Times ellen, Trump azt válaszolta: még nem tudja, egyelőre vizsgálja a lehetőségeket. Az újságírók ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy nem titkosított információk kiszivárogtatása nem bűncselekmény, vagyis elég nehéz lenne jogalapot találni a vizsgálatra.

Trump beszélt a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkájáról is. Azt mondta, a 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást feltárni szándékozó vizsgálat "nemcsak rossz országunknak, hanem tisztességtelen a közelgő választásokkal szemben is". Ismételten boszorkányüldözésnek nevezte a vizsgálatot, amelyet szerinte már régen le kellett volna zárni.

Trump kétnapos kampánykörúton van: csütörtökön Montanában, pénteken pedig Észak-Dakotában vett részt kampányrendezvényen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!