szerző:
hvg.hu

Tüntetéseket tartottak a nyugdíjkorhatár jelentős megemelése ellen vasárnap Oroszország több körzetében. A rendőrök a demonstrációt nem engedélyezték, 839 embert őrizetbe vettek, sokakat elhurcoltak, gumibottal vertek meg. A tüntetést szervező ellenzéki pártvezető is börtönben ül.

Az orosz rendőrség feloszlatta a tüntetést, amelyet a nyugdíjkorhatár megemelése ellen tartottak Oroszország-szerte vasárnap, írja a BBC. Az egyenruhások a kampánycsendre hivatkozva nem engedélyezték a rendezvényeket, mivel regionális és önkormányzati választásokat tartanak a következő hétvégén.

©
©

A rendőrség 839 embert vett őrizetbe a tüntetők közül, a legtöbbet, 354-et Szentpéterváron. Nem volt ritka a rendőri atrocitás, sokakat gumibottal is megvertek, illetve több kép is tanúskodik arról, ahogy a hatóságok kiskorúakat hurcoltak el, rángattak meg:

©

A megmozdulást szervező Alexej Navalnijt, a leghíresebb ellenzéki pártvezetőt már a demonstráció kezdete előtt, sokadjára bebörtönözték.

©
©

A tervezet szerint 2036-ig a férfiak esetében 60-ról 65-re, a nőknél 55-ről 60-ra emelnék meg a nyugdíjkorhatárt. A rossz egészségi mutatók miatt az orosz férfiak 43 százaléka nem is éli meg ezt az életkort a statisztikák szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!