szerző:
MTI / hvg.hu

A 29 halálos áldozatot követelő terrortámadás miatt 68 embert vádolnak különböző dolgokkal.

Többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hétfőn a 2016. február 17-ei ankarai öngyilkos robbantásos merénylet résztvevőit – hat vádlott is 30-szoros súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést kapott.

A terrortámadásban 29-en haltak meg, túlnyomó többségében a török hadsereg tagjai vagy alkalmazottai.

A pernek összesen 68 vádlottja van, köztük a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) számos felső vezetője – ehhez a párthoz kötik a robbantást. A hat fővádlott 29-szeres életfogytiglant a halálos áldozatok száma miatt, és még 1-szerest "az állam egységének, valamint az ország integritásának megsértéséért" kapott.

2016. február 17-én este egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgéppel felrobbantotta magát a török főváros kormányzati negyedében, a Merasim utcában. Ez a terrortámadás volt a második Ankarában az után, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között két és fél év fegyverszünet elteltével 2015 júliusában kiújultak a harcok Délkelet-Törökországban.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás reményében eltörölte. A helyére vezették be a súlyosbított életfogytiglant, amely tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést jelent, az elítélt magaviseletétől függően is legkorábban 30 év után kerülhet feltételesen szabadlábra – ez a hagyományos életfogytiglan esetén 24 év. Amennyiben a bíróság az adott vádlottat kétszeresen vagy többszörösen súlyosbított életfogytiglanival sújtja, ez az időtartam legalább 60 évre nő. Ez a büntetés terrorizmusért, gyilkosságért, nemi erőszakért vagy lázadásért szabható ki. Az elítéltnek magánzárkába kell kerülnie, és legfeljebb két rabtársával naponta egy órát találkozhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!