szerző:
hvg.hu

Nagy-Britanniában és az európai kontinens több nyugati államában is szaporodnak azok a hirdetések, amelyek szexért cserébe ajánlanak fiatal nőknek albérletet. Még úgy is terjed az új módi, hogy több országban, például Nagy-Britanniában hosszú börtönt is kaphatnak a természetbeni szolgáltatást kérő főbérlők. Az első ilyen hirdetések pár évvel ezelőtt jelentek meg, s Magyarországon is előfordul néhány ilyen ajánlat.

Albérlet különféle juttatásokért’” „Szoba rossz kislányoknak juttatásokért cserébe”, vagy  „albérlet társaságért cserébe” – szaporodnak a nyugat-európai sajtóban az ilyen és ehhez hasonló hirdetések, de már bőven akadnak olyanok is, amelyek nem kertelnek, és „erotikus szolgáltatásokért” ajánlanak egy-egy kiadó szobát.

A BBC most mutatott be egy dokumentumfilmet, ahol okonyomozó újságírók jártak utána annak, kik hirdetnek, és mit akarnak a kiadó szobáért.  Az egyik bérbeadó kerekperec közölte az „álbérlővel”, hogy a bérlet ára heti egy szexuális együttlét, míg voltak olyan írásos hirdetések is, amelyekben a hirdető részletesen leírta, mit kér a házába költöző pártól. „ Néhány este körül fogtok venni engem. Néha szexet fogok kérni, néha csak játszani fogok veletek. Néha lesz szerepjáték is, de egy dolgot szavatolok, nem fogtok unatkozni. A hét többi napján úgy fogunk élni, ahogy azok az emberek, akik megosztják egymás között a házukat” – olvasható az egyik hirdetésben.

A The Guardian című brit lap szerint a legsúlyosabb helyzet az egyetemi városokban alakult ki, itt részben azért is kényszerülnek szexuális szolgáltatással fizetni a fiatal diákok, mert nincs elég albérlet az adott településen. A brit igazságügy minisztérium szerint éppen ezért is törvényellenes a terjedő új módi. „Ha valaki olyannal egyezik meg szexuális szolgáltatásokról, aki attól tart, hogy különben hajléktalanok lesz, nem jelent szabad választást” – indokolta álláspontját a minisztérium.

A hasonló hirdetések Németországban is terjednek, de míg Nagy-Britanniában büntetés jár ezért, Németországban csak azokat vonják felelősségre, akik kényszerítést próbálnak alkalmazni. A Frankfurter Rundschau szerint a hatóságok még akkor sem avatkoztak közben, amikor egy lány a rendőrséghez fordult, mert a bérlő szexuális szolgáltatásokat kért tőle. „Nem volt sem zsarolás, sem pedig kényszerítés, ebben az esetben nem sokat tehetünk. A lány nem volt olyan helyzetben, hogy el kellett volna fogadnia az ajánlatot, nem volt válsághelyzet” – mondta a helyi rendőrség szóvivője. A Frankfurter Rundschau szerint viszont van válsághelyzet, nincs ugyanis elég elérhető albérlet, így a tulajdonosok előnyben vannak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai