szerző:
hvg.hu

Kiderült, és a kormány sem tagadta, hogy több magasrangú orosz állampolgár, vagy hozzátartozóik jutottak magyarországi letelepedési engedélyhez. Ez pedig azt is jelenti, hogy az orosz titkosszolgálat vezetőjét kapásból le kellene váltani.

Megírtuk, több prominens orosz vehetett magyar papírokat a letelepedési kötvényprogramban: az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij, illetve az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több rokona, köztük a fia is kaphattak magyar papírokat.

Most azt írja a 444 az SZVR hivatalos oldalára hivatkozva, nem lehet az orosz hírszerzés munkatársa, akinek közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik. Azaz,

ha úgy van, ahogy írták, márpedig ezt a kormány reakcióként kiadott közleménye sem tagadta, akkor ez összeférhetetlenséget jelent Nariskin pozíciójával, és le kellene váltani.

A Rigában működő orosz újság, a Meduza ezt részletesen el is magyarázza, a szabályzat több pontja is azt diktálja, hogy ebben az esetben Putyinnak meg kellene vonnia Nariskin államtitkokhoz való hozzáférését, ami által titkosszolgálati pozícióját sem gyakorolhatná a továbbiakban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!