szerző:
hvg.hu

Az elnök sokak szerint nem az alkalomhoz illően viselkedett az emléknapon, amikor győzelmi mozdulatot tett.

Megint sok embert kiborított Donald Trump amerikai elnök, akit egy szeptember 11-i megemlékezésre tartva egy korántsem az alkalomhoz illő pózban fotóztak le.

Donald Trump a feleségével Pennsylvania államba látogatott az emléknapon, hogy a United Airlines 2001. szeptember 11-én az Al-Kaida által eltérített és Shanksville-ben lezuhant 93-as járatának utasaira emlékezzen és ellátogasson a tragédia emlékműjéhez. A repülő fedélzetén negyven utassal és a személyzettel zuhant le, miután az utasok, észlelve, hogy terroristák rabolták el a gépet, behatoltak a pilótafülkébe és megpróbálták megakadályozni a terrorakciót. Mind a negyven utas és a személyzet meghalt.

A repülőtéren azonban grimaszolva, két kezét ökölbe szorítva, azokat a levegőbe lendítve kapták le az elnököt, mintha épp csak avalami választási vagygyőzelmi bulira érkezne.

Az elnök szeptember 11-e évfordulóján több Twitter-üzenetével is megbotránkozást keltett, egyik posztjában ugyanis az akkori New York-i polgármestert, Rudy Giulianit éltette, mondván "az ő vezetői képességét, bátorságát és tehetségét soha nem szabad elfelejteni. Rudy egy igazi HARCOS!"

Egy másik tweetben pedig mindössze annyit osztott meg, hogy "17 év telt el szeptember 11-e óta!"

Trump a megemlékezésen egyébként arról beszélt, hogy Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak, a United Airlines 93-as járatára emlékezve pedig azt mondta: "Ez volt az a pillanat, amikor Amerika visszaütött". Trump "remek hazafiaknak" nevezte az áldozatokat, és ígéretet tett arra: elnökként mindent megtesz, hogy elejét vegye újabb terrorcselekményeknek. 

Trump egyébként már korábban is kiverte a biztosítékot szeptember 11-i kijelentéseivel. 2015-ben például minden alap nélkül azt állította, hogy New Jersey-ben több ezer arab ünnepelte az ikertornyok leomlását 2001-ben, amikor pedig a World Trade Center összeomlásakor felhívták, hogy az ő közeli épületének esett-e bántódása, Trump arról kezdett értekezni, hogy a Wall Street 40 alatti háza eddig csak a második legmagasabb volt az ikertornyok után, de most már ez a legmagasabb épület a környéken.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!