szerző:
hvg.hu/MTI

A német városban a demonstrálók közül néhányan a rendőröket is leköpték.

Hétfőn ismét szélsőjobboldali tüntetők vonultak utcára Németországban, ezúttal az ország keleti részében található Halléban. A demonstráció annak a tüntetéssorozatnak a része, ami még hetekkel ezelőtt kezdődött Chemnitzben, miután két közel-keleti bevándorló megölt egy német férfit. A szélsőjobboldal legutóbb Köthenben vonult utcára, hogy megemlékezzenek arról a szintén német nemzetiségű férfiról, aki egy verekedés során vesztette életét, amiben több bevándorló is részt vett.

A német rendőrség most elkezdett kihallgatni több embert is a halléban történtek miatt, ugyanis többen is náci jelképeket és jelmondatokat használtak a demonstráció során. A náci jelképeket Németországban szigorúan tilos használni, de az utóbbi hetekben zajló tüntetéseken már többször is előkerültek. Többen is náci karlendítéssel fejezték ki véleményüket.

A hatóságok több ügyben is nyomoznak a hétfői tüntetésekkel kapcsolatban: előfordult, hogy egyes demonstrálók leköpték a kivezényelt rendőröket, és voltak olyanok is, akik dulakodni kezdtek velük. A rendőrség szerint sok tüntető ittas volt, azt viszont nem tudják, a tüntetés résztvevői közül hányan tartoznak tiltott szélsőjobboldali szervezethez. Rendeztek ezzel egy időben egy ellentüntetést is Halléban, 80-100 fő részvételével, de ezen az eseményen nem történt incidens.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Kelet-Németország újabb városában vonult fel a szélsőjobb

Több mint kétezren, köztük szélsőjobboldali aktivisták vettek részt azon a Köthenben rendezett felvonuláson, amelyen a kelet-németországi Szász-Anhalt tartományban lévő városban kitört verekedésben meghalt fiatalemberről emlékeztek meg. A verekedésben a német nemzetiségű férfi mellett két afgán vett részt, s az áldozat az orvosok szerint infarktusban hunyt el. Közben a zsidó vezetők szerint az antiszemitizmus új szintjét mutatja a Chemnitzben lévő zsidó étterem elleni támadás.

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban