szerző:
hvg.hu

A zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini szerint a demokrácia nem arról szól, amit a magyar kormány gondol róla, hogy a győztes mindent visz.

"Magyarország szerinte egyre rosszabb helyzetbe kerül, figyelembe véve, hogy egy demokrácia az, ahol mindenkinek a hangját meghallják, és a kormány tiszteletben tartja az egyéneket és a kisebbségeket" – mondta az RTL Klub Híradójának Judith Sargentini, akinek országjelentéséről hamarosan megkezdődik az európai parlamenti vita. "A demokrácia nem arról szól, hogy a győztes mindent visz, de a magyar kormány éppen ezt gondolja" – tette hozzá a politikus arra a kérdésre, Magyarországot demokráciának tartja-e.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy komolyan aggódik, és szerinte az Európai Tanácsnak és a többi tagállamnak cselekednie kell. "Mert a magyar embereknek jár a demokrácia, a jogbiztonság és a jog előtti egyenlőség, ahogy mindenki másnak."

Nem könnyű bevetni az EU-atombombát, de Magyarország sokat veszítene vele

Szorosnak ígérkezik a jövő heti szavazás a Sargentini-jelentésről. Mi az eredmény megjóslása helyett arra vállalkoztunk, hogy megnézzük, mi történhet utána Brüsszelben.

Sargentini úgy látja,

ha Magyarország most kérné felvételét az unióba, nem teljesítené a feltételeket. Az úgynevezett koppenhágai feltételeket, mert nem tiszteli az európai értékeket, és például nem elég független az igazságszolgáltatás."

A politikus a szerdai szavazás kimenetelére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: az biztos, hogy kényelmes többséget kap a jelentés, de hogy meglesz-e a szükséges kétharmad, kérdés.

Kérem, emberek, ne szoruljanak be a liftbe. Menjenek el, és szavazzanak, mert ez jár a magyar állampolgároknak"

– tette hozzá.

Sargentini szerint az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek akaratán múlik a végeredmény. Azon, hogy a szívükre hallgatnak-e, vagy fontosabbnak ítélik meg a pártpolitikai szempontokat.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán azért áll vesztésre Sargentinivel szemben, mert nem tud dönteni a jobbközép és a populisták közt

A Sargentini-jelentést kárhoztatja minden fideszes politikus, a sirámoktól hangos a magyar kormánypárti sajtó. Pedig most volna itt az ideje, hogy diplomáciai csatornákon megakadályozzák az Orbán-kormány strasbourgi vereségét. A jelek szerint a Fidesznek lenne is eszköze a jelentés elfogadása ellen, de ahhoz olyan kérdésekben kéne engedni, amelyekben nem hajlandó. Konfliktusra áll a barométer.

Gergely Márton Itthon

Judith Sargentini: A Fidesz több módosítóját beemeltem a jelentésbe, nem örültek neki

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell

Nemsokára összeáll a nagy kormányzati médiaholding, Vajnának mennie kell

Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Orosz offshore? Régi-új megoldással csábítaná haza a befektetőket Moszkva

Orosz offshore? Régi-új megoldással csábítaná haza a befektetőket Moszkva

Kiderült még pár izgalmas dolog a Samsung hajtogatható telefonjáról

Kiderült még pár izgalmas dolog a Samsung hajtogatható telefonjáról

Készenléti rendőrök ismerték fel a bankkártyatolvajt

Készenléti rendőrök ismerték fel a bankkártyatolvajt

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig