szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini szerint a demokrácia nem arról szól, amit a magyar kormány gondol róla, hogy a győztes mindent visz.

"Magyarország szerinte egyre rosszabb helyzetbe kerül, figyelembe véve, hogy egy demokrácia az, ahol mindenkinek a hangját meghallják, és a kormány tiszteletben tartja az egyéneket és a kisebbségeket" – mondta az RTL Klub Híradójának Judith Sargentini, akinek országjelentéséről hamarosan megkezdődik az európai parlamenti vita. "A demokrácia nem arról szól, hogy a győztes mindent visz, de a magyar kormány éppen ezt gondolja" – tette hozzá a politikus arra a kérdésre, Magyarországot demokráciának tartja-e.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy komolyan aggódik, és szerinte az Európai Tanácsnak és a többi tagállamnak cselekednie kell. "Mert a magyar embereknek jár a demokrácia, a jogbiztonság és a jog előtti egyenlőség, ahogy mindenki másnak."

Nem könnyű bevetni az EU-atombombát, de Magyarország sokat veszítene vele

Szorosnak ígérkezik a jövő heti szavazás a Sargentini-jelentésről. Mi az eredmény megjóslása helyett arra vállalkoztunk, hogy megnézzük, mi történhet utána Brüsszelben.

Sargentini úgy látja,

ha Magyarország most kérné felvételét az unióba, nem teljesítené a feltételeket. Az úgynevezett koppenhágai feltételeket, mert nem tiszteli az európai értékeket, és például nem elég független az igazságszolgáltatás."

A politikus a szerdai szavazás kimenetelére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: az biztos, hogy kényelmes többséget kap a jelentés, de hogy meglesz-e a szükséges kétharmad, kérdés.

Kérem, emberek, ne szoruljanak be a liftbe. Menjenek el, és szavazzanak, mert ez jár a magyar állampolgároknak"

– tette hozzá.

Sargentini szerint az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek akaratán múlik a végeredmény. Azon, hogy a szívükre hallgatnak-e, vagy fontosabbnak ítélik meg a pártpolitikai szempontokat.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Orbán azért áll vesztésre Sargentinivel szemben, mert nem tud dönteni a jobbközép és a populisták közt

A Sargentini-jelentést kárhoztatja minden fideszes politikus, a sirámoktól hangos a magyar kormánypárti sajtó. Pedig most volna itt az ideje, hogy diplomáciai csatornákon megakadályozzák az Orbán-kormány strasbourgi vereségét. A jelek szerint a Fidesznek lenne is eszköze a jelentés elfogadása ellen, de ahhoz olyan kérdésekben kéne engedni, amelyekben nem hajlandó. Konfliktusra áll a barométer.

Gergely Márton Itthon

Judith Sargentini: A Fidesz több módosítóját beemeltem a jelentésbe, nem örültek neki

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban