Németh András
Németh András

Egyre több jel utal arra, hogy Oroszországnak köze volt a lengyel belpolitikai életet válságba sodró 2014-es lehallgatási botrányhoz: kiderült, hogy az a lengyel üzletember, akit elítéltek a törvénytelen akció megszervezéséért, sok millió dollárral tartozott oroszországi üzletembereknek. Részben a botrány miatt omlott össze a jobbközép Polgári Platform támogatottsága, s nyerhette meg a választást 2015-ben a Jog és Igazságosság (PiS) nevű illiberáis párt.

A szénbányászatban is érdekelt Marek Falentát 2016-ban ítélték el: a vádak szerint két varsói étteremben 700 órányi titkos felvételt készített, amelyeken magas rangú lengyel politikusok és vezetők beszélgetéseit rögzítette.  A The Guardian című brit napilap beszámolója szerint többek között a belügyminiszter, a külügyminiszter és a pénzügyminiszter magánbeszélgetéseit is felvették, de szerepelt a lehallgatottak között a titkosrendőrség, a nemzeti bank, valamint a korrupcióellenes hivatal több magas rangú vezetője is.

A beszélgetések szövegét a Wprost című varsói hetilap jelentette meg, egyebek között az is kiderült, hogy az akkori külügyminiszter Radoslaw Sikorski „értéktelennek” nevezte a lengyel-amerikai védelmi együttműködést, a bankelnök pedig azt sugallta, ha a kormányfő leváltja a pénzügyminisztert, akkor a központi bank támogatni fogja a kormány politikáját. A felvételeken elsősorban a Polgári Platform nevű jobbközép párt tagjai hallhatók, s elemzők szerint a beszélgetések szövegének nyilvánosságra hozatala nagyban hozzájárult a párt népszerűségének csökkenéséhez.

„Amikor az akciót végrehajtották, még nem tudtuk, hogy az oroszok milyen mértékben próbálnak meg beleavatkozni más országok választásaiba, például az amerikai elnökválasztásba, a német választásba, vagy a Brexitről szóló brit népszavazásba. Most, hogy tudjuk, milyen kísérletek történtek, teljes magyarázatot kérünk” – idézte a The Guardian Joanna Kluzik-Rostkowskát, a Polgári Platform parlamenti képviselőjét.

Az is az orosz részvételre utal, hogy a beszélgetések többségét egy olyan 2012-óta működő étteremben vették fel, amelyet egy Oroszországban élő lengyel üzletember, Robert Szustkowski két üzlettársa nyitott meg. Szutskowski 2016-ban – amikor kiderült, hogy kik az étteremtulajdonosok – éppen Gambia oroszországi ügyvivő nagykövete volt. Ewa Domzala, Szutskowski egyik korábbi üzlettársa szerint volt partnere évtizedekig dolgozott együtt egy orosz oligarchával, Andrej Szkoccsal. Szkocs most az orosz parlament képviselője, s rajta van az Oroszország ellen hozott amerikai szankciós listán.

Lengyel lapjelentések szerint Falenta 2013-ban és 2014-ben többször az oroszországi Kemerovóban járt, ahol egy orosz bányavállalat vezetőivel tárgyalt arról, miként rendezheti 20 millió dolláros adósságát.

Mielőtt az elemzők megvádolták volna Oroszországot a lehallgatási botrányban való részvétellel, már sokan megkérdezték, hogyan lehetett képes Falenta egyedül lebonyolítani az összetett lehallgatási akciót. A The Guardian szerint lengyel források azt állítják, hogy már korábban is utaltak jelek az orosz közreműködésre, ám a PiS kormányra kerülése után a szolgálatok nem foglalkoztak az üggyel. „Az akció akkor történt, amikor Lengyelországnak nagy volt a befolyása az EU-ban, és Varsó támogatta az oroszpárti Janukovics-rezsim elleni kijevi tüntetéseket” – idézte a brit lap Slawomir Sierakowskit, a Krytyka Politycna nevű elemzőintézet vezetőjét. Hozzátette: az oroszok évszázadok óta próbálták ellenőrzésük alá vonni ezt a régiót. Miért hagyták volna abba éppen most?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!