szerző:
MTI / hvg.hu

Pedig szeretett volna. Így a szélsőjobbos jelölt is nyerhet a jövő keddi választásokon.

Lemondott a korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök arról, hogy induljon az októberi elnökválasztáson, helyét a Munkáspárt (PT) alelnök-jelöltje, Fernando Haddad, Sao Paulo volt polgármestere veszi át.

Luiz Eduardo Greenhalgh, a PT egyik alapító tagja a tömegnek felolvasott egy levelet is, amelyet Lula írt:

Be lehet börtönözni egy embert igazságtalanul, de eszméit nem lehet elzárni. Több millió Lula vagyunk, a mai naptól pedig Fernando Haddad lesz több millió brazil Lulája

– mondta a volt elnök. A brazil legfelsőbb bíróság a múlt héten utasította el a volt elnök fellebbezését, hogy indulhasson a választáson. A brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget.

Lula da Silva 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt kapott. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újíttatta fel a Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

A közelmúltban készült közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula volt messze a legnépszerűbb elnökjelölt.

A Reuters szerint Lulának ezért minden politikai erejét be kell vetnie ahhoz, hogy Haddadot eljuttassa legalább a második fordulóig, amit elemzők nem tartanak kizártnak. Felmérések szerint Lula támogatóinak nagyjából a fele arra fog szavazni, akit a volt elnök utódjaként megjelöl. Az IBOPE közvéleménykutató keddi felmérése szerint azonban Lula nélkül Jair Bolsonaro szélsőjobboldali képviselő nyerné meg az október 7-re kiírt elnökválasztás első fordulóját, viszont a második fordulóban gyakorlatilag bármelyik versenytársa győzelmet arathat felette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!