szerző:
HVG

Nem gyilkolják halomra a fehér földbirtokosokat Dél-Afrikában, de a tervezett, kártérítés nélküli kisajátítás híre gazdasági félelmeket és politikai feszültséget gerjesztett, noha létező történelmi igazságtalanságot orvosolna.

Figyelemelterelésnek tartják, hogy Donald Trump apokalipszist sugalló szavakkal szólt arról, hogy Dél-Afrikában a feketék meggyilkolják a fehér farmereket, s elrabolják a földjüket, ezért Mike Pompeo külügyminisztert megkérte a helyzet kivizsgálására.

A szkeptikusok úgy vélik, a Trump-szavazók, illetve az alt-right újjobboldali mozgalom köreiben fellelhető fehér felsőbbrendűség ideológiájára alapozó elnöki üzenet célja az volt, hogy a hírfolyamban ne az ügyvédje, Michael Cohen vádalkujára figyeljenek.

A rendőrségi statisztikák szerint Dél-Afrikában a 2017-2018-as pénzügyi évben 638 támadás ért farmokat, s ez 47 gyilkossággal járt. Az áldozatok bőrszín szerinti megoszlását nem rögzítik, és nem csak a tulajdonosok tartoznak közéjük, hanem a birtokon dolgozók vagy odalátogatók is.

A fehér földbirtokosok persze félnek, de sokkal inkább attól, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a tavaly decemberi kongresszusán úgy döntött, majd az idén februárban a parlamenttel is megszavaztatta, hogy módosítják az ország 1996-os alkotmányát, s lehetővé teszik a túl nagy termőföldtulajdonosok kártérítés nélküli kisajátítását.

További részletek a friss HVG-ben!

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!