szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A földmozgások és az azt követő szökőár miatt rengetegen eltűntek, és több százan megsebesültek.

Tovább emelkedett az indonéziai földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma: a hivatalos adatok szerint már 420-an meghaltak, és több mint 500-an súlyosan megsérültek. Rengeteg embert eltűntként tartanak nyilván, a túlélők utáni kutatás még folyik.

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A helyi katasztrófavédelem szerint a szökőár óránkénti 800 kilométeres sebességgel száguldott a part felé, szinte mindent letarolt, ami az útjába került. A legtöbb áldozat a tenger partján fekvő palui területen vesztette életét, a természeti katasztrófa idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol éppen egy fesztivált tartottak. Az erős szél és a hatalmas hullámok még egy hajót is partra vetettek.

A mentőalakulatoknak egy nőt élve mentettek ki az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa szerint legalább hatvan ember lehet még a romok alatt. Egy bevásárlóközpontnál emberek százai kutatnak hozzátartozóik után a törmelékek között. A sérültek ellátása is gondot okoz, mivel a térségben lévő kórházak is megrongálódtak, ráadásul a rengeteg sérült miatt szinte képtelenség mindenkit időben ellátni. Vannak olyanok, akiknek már nem jutott hely a kóráhzakban, őket a szabad ég alatt próbálják gyógyítani.

A hatóságok egy másik terület, a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülés miatt is aggódnak, az ott történtekről ugyanis egyelőre nem érkeztek jelentések, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt. A jakartai kormány 37,6 millió dollárt különített el a mentési munkálatok végrehajtásához és a segélyezésre. A palui repülőteret szombaton már megnyitották, de egyelőre kizárólag segélyszállítmányokat fogadnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!