szerző:
hvg.hu/MTI

Három év börtönre ítélték, de nem kell letöltenie büntetését, mert már majdnem két éve tartották fogva.

Szabadlábra helyezte pénteken a török bíróság azt az amerikai lelkipásztort, akit korábban kémkedéssel és terrorszervezetekkel való együttműködéssel vádoltak. Andrew Craig Brunsont 3 év börtönre ítélték, de a bíróság úgy döntött, nem kell letöltenie büntetését, mert már csaknem két éve tartották fogva. A tiszteletes július vége óta házi őrizetben volt, most azonban a bíróság feloldotta a rá kiszabott bírói felügyeletet és utazási tilalmat is, így Brunson elhagyhatja Törökországot.

A lelkipásztor ügyvédje az ítélet után azt mondta, szerinte semmi szükség nem lett volna arra, hogy védence „ennyi kárt szenvedjen Törökországban”, és hogy a török-amerikai kapcsolatok ilyen feszültté váljanak. Kijelentette, a büntetőítéletet nem fogadják el, fellebbezni fognak.

Brunsont a 2016-os puccskísérlet után, decemberben tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államoknak is.

A több mint húsz éve Törökországban élő Brunson, aki a tárgyalásokon felszólalásakor mindig törökül beszélt, végig tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyész eddig összesen 35 év börtönbüntetést kért a lelkipásztorra, de miután a per tanúi a pénteki tárgyaláson visszavonták korábbi állításaikat, az ügyész végül a bírói felügyelet feloldását és már csak 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztést kezdeményezett Brunsonnal szemben terrorszervezeti tagság miatt. Az ügyész egyúttal nem tartott igényt a nyomozás folytatására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

A tüntetésről hazafelé gyulladt ki a Vas megyei rendőrök teherautója

A tüntetésről hazafelé gyulladt ki a Vas megyei rendőrök teherautója