szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába kérte még az amerikai igazságügyi miniszter is, hogy a fegyverkereskedőket Amerikának adja ki Magyarország, az Orbán-kormány Moszkvának kedvezett.

Tovább éleződött a diplomáciai feszültség az Egyesült Államok és Magyarország egy fordulatos, komoly orosz vonatkozásokkal bíró fegyvercsempészeti bűnügy miatt – írja a Direkt36. Az ügy hátterében az áll, hogy

két évvel ezelőtt egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt.

Az Egyesült Államok szerette volna, ha Magyarország kiadja őket nekik, de az Orbán-kormány végül idén augusztusban Moszkvának adta ki a fegyverkereskedőket. A magyar kormány annak ellenére döntött így, hogy a Direkt36 információi szerint még az amerikai igazságügy miniszter is személyesen kérte, hogy az USA-nak adják ki a két oroszt.

A két orosz állampolgárt – Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát – az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) által irányított fedett akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek. A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA-nek dolgoztak, így az amerikai hatóságok végig közelről figyelték az egész tárgyalássorozatot, és több beszélgetést is lehallgattak – derül ki a Direkt36 által megismert dokumentumokból.

A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül bonyolította volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

Az amerikai hatóságok kérték a magyar kormánytól Ljubisinék kiadatását, de közben bejelentkezett értük Oroszország. Végül a magyar Igazságügyi tárcának kellett kimondania az utolsó szót, és eldönteni, hogy melyik ország kiadatási kérelmének tegyen eleget.

A magyar kormány úgy döntött, hogy a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszország kérésének tesz eleget,

és a magyar rendőrök idén augusztus 10-én a két Ljubisint feltették Moszkvába tartó járatra. Az Egyesült Államoknak innentől gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy Ljubisinékat megszerezzék Oroszországtól. Ljubisinék kiadatása megdöbbentette az amerikaiakat, ugyanis az Orbán-kormánnyal fennálló politikai nézetkülönbségek ellenére a védelmi, nemzetbiztonsági és bűnüldözési együttműködés szintjén ilyen konfliktusok nem voltak jellemzőek. A magyar kormány korábban rendre teljesítette a hasonló kéréseket.

Magyarországi ügyvédjük, Fridman Róbert szerint Ljubisinék jelenleg egy moszkvai börtönben ülnek előzetes letartóztatásban. Fridman azt állította, ügyfelei nem tudták, hogy vevőik egy mexikói drogkartellnek akartak fegyvert vásárolni, és azt gondolták, hogy ez egy teljesen tiszta üzlet. Szerintük az ügy az oroszok egész világban történő üldöztetésének példája. A Direkt36-nak az ügy részleteit firtató kérdéseire sem a magyar, sem az amerikai hatóságok nem reagáltak érdemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak