szerző:
MTI

Egyes források szerint 25 ezren vonultak vasárnap a georgiai főváros, Tbiliszi utcáira, hogy az e heti elnökválasztás eredménye ellen tüntessenek. Az EBESZ szerint az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és "az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett".

Az AP amerikai hírügynökség szerint voltak, akik kezükben hagymás vagy krumplis zsákkal vonultak utcára gúnyt űzve abból, hogy - állításuk szerint - a kormány zöldségosztással próbált választókat megvesztegetni.

Az ellenzéki vezetők szerint a kormány a győztes jelöltnek kedvezően alakította a voksolás menetét.

A tiltakozók választási csalással vádolták Szalome Zurabisvilit, az elnökválasztás győztesét, és előrehozott választásokat követeltek a parlament épületével szemben, georgiai és európai uniós zászlókat lengetve.

A georgiai hatóságok megkétszerezték a biztonsági intézkedéseket a belvárosban a megmozdulások miatt, amelyek során nem történt incidens.

A georgiai elnökválasztás második fordulóját szerdán a Georgiai Álom párt által támogatott Zurabisvili nyerte a voksok 59,52 százalékával.

A voksolást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint bár a voksolást jól lebonyolították, az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és "az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett".

A szerdai volt az utolsó közvetlen elnökválasztás a kaukázusi országban, mivel egy alkotmányos reform értelmében, amely Georgiát parlamentáris köztársasággá alakította át, az államfőt ezentúl a törvényhozás választja meg.

Grigol Vasadze, az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció alulmaradt jelöltje a végleges eredmények közzétételét követően nem sokkal bejelentette: nem fogadja el az elnökválasztás eredményét. Állítása szerint a kormányzó Georgiai Álom párt olyan eszközökhöz nyúlt, mint a választók megfélemlítése, a tömeges fenyegetések, illetve törvénytelenül visszaélt az állampolgárok személyes adataival.

A vasárnapi gyűlésen Vasadze kijelentette: megtámadja az elnökválasztás második fordulójának eredményét a bíróságon. Az ellenzéki elnökjelölt ezenkívül előrehozott választásokat követelt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen