szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyes források szerint 25 ezren vonultak vasárnap a georgiai főváros, Tbiliszi utcáira, hogy az e heti elnökválasztás eredménye ellen tüntessenek. Az EBESZ szerint az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és "az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett".

Az AP amerikai hírügynökség szerint voltak, akik kezükben hagymás vagy krumplis zsákkal vonultak utcára gúnyt űzve abból, hogy - állításuk szerint - a kormány zöldségosztással próbált választókat megvesztegetni.

Az ellenzéki vezetők szerint a kormány a győztes jelöltnek kedvezően alakította a voksolás menetét.

A tiltakozók választási csalással vádolták Szalome Zurabisvilit, az elnökválasztás győztesét, és előrehozott választásokat követeltek a parlament épületével szemben, georgiai és európai uniós zászlókat lengetve.

A georgiai hatóságok megkétszerezték a biztonsági intézkedéseket a belvárosban a megmozdulások miatt, amelyek során nem történt incidens.

A georgiai elnökválasztás második fordulóját szerdán a Georgiai Álom párt által támogatott Zurabisvili nyerte a voksok 59,52 százalékával.

A voksolást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint bár a voksolást jól lebonyolították, az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és "az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett".

A szerdai volt az utolsó közvetlen elnökválasztás a kaukázusi országban, mivel egy alkotmányos reform értelmében, amely Georgiát parlamentáris köztársasággá alakította át, az államfőt ezentúl a törvényhozás választja meg.

Grigol Vasadze, az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció alulmaradt jelöltje a végleges eredmények közzétételét követően nem sokkal bejelentette: nem fogadja el az elnökválasztás eredményét. Állítása szerint a kormányzó Georgiai Álom párt olyan eszközökhöz nyúlt, mint a választók megfélemlítése, a tömeges fenyegetések, illetve törvénytelenül visszaélt az állampolgárok személyes adataival.

A vasárnapi gyűlésen Vasadze kijelentette: megtámadja az elnökválasztás második fordulójának eredményét a bíróságon. Az ellenzéki elnökjelölt ezenkívül előrehozott választásokat követelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple

Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt