szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élettel kell megtölteni a 2015-s párizsi klímamegállapodást annak érdekében, hogy két Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést - e szavakkal fordult vasárnap a nemzetközi közösséghez Michal Kurtyka, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves, katowicei ülésének vezetője.

Az ENSZ klíma-csúcstalálkozója hivatalosan vasárnap kezdődött meg, de a megnyitóját csak hétfőn tartják. Négy korábbi találkozó elnöke közösen drámai felhívásban figyelmeztette a világot, hogy határozott lépésekre van szükség. Az utóbbi hónapokban tanulmányok sora jelezte, hogy a felmelegedés vészesen folytatódik. Például a szén-dioxid-kibocsátás négy év után ismét nő, és az idei évvel együtt az utóbbi négy esztendő a legmelegebb a mérések óta.

Kurtyka vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta a mintegy 30 ezer, 197 országból érkezett ember részvételével zajló találkozó fontosságát, amely szerinte abban áll, hogy ezen kell meghatározni, milyen módon váltsák valóra a három évvel ezelőtti - "mérföldkőnek számító" - párizsi egyezményben foglaltakat.

"Nem felejthetjük el az okokat, amelyek miatt itt vagyunk. Azért vagyunk itt, hogy globálisan lépjünk fel a klímaváltozással szemben. Semelyik kormány sem tudja egyedül megoldani ezt a problémát. Itt az ideje, hogy élettel és tartalommal töltsük meg a párizsi megállapodást" - vélekedett Kurtyka.

A nemzetközi közösség nagyon is tisztában van azzal, hogy cselekvésre van szükség, és nagyfokú az eltökéltség a felek részéről - tette hozzá a COP24-nek nevezett konferencia vezetője. A "dolog nyitja" szerinte abban áll, hogy lefektetjük: miképpen cselekszünk, szem előtt tartva a különböző országok szükségleteinek és követeléseinek összehangolását jelentő problémákat.

Bár a párizsi klímaegyezmény szerint az országoknak közös felelősségük van az éghajlatváltozás elleni harcban, minden országnak a maga felelősségéhez és képességeihez mérten kell hozzájárulnia ehhez.

Ezt az egyensúlyt hivatott részletezni a párizsi klímaegyezmény "szabálykönyve", amelynek megalkotása a COP24 egyik legfőbb célkitűzése. Az ezzel kapcsolatosan az elkövetkezendő napokban Katowicében folytatandó tárgyalások "hevesek, elnyúlóak és nehezek" lesznek, tekintve, hogy a találkozó ütemterve "nagy terjedelmű" - mondta ugyanezen a sajtótájékoztatón Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) vezetője.

A december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában