szerző:
hvg.hu

Az újságíró egy szaúdi disszidenssel levelezett, aki a rendszer egyik legismertebb bírálója, és akivel ifjúsági mozgalom felállítását tervezték.

Nyilvánosságra hozta Dzsamál Hasogdzsival folytatott beszélgetését egy másik szaúdi disszidens, Omar Abdulaziz. A blogger – aki egyébként a szaúdi rendszer és Mohammed bin Szalman koronaherceg egyik legismertebb kritikusa – a CNN-nek adott betekintést a meggyilkolt szaúdi újságíróval folytatott üzenetváltásába, melyekben Hasogdzsi sokkal keményebben bírálta a rezsimet, mint megjelent írásaiban.

A CNN szerint ezek az üzenetek a nyilvánosság előtt rejtve voltak, de a szaúdi titkosszolgálatok mégis tudtak róluk, mivel Abdulaziz telefonját lehallgatták, vele pedig Hasogdzsi igen nyíltan beszélt. Az újságíró idén májusban például, amikor a szaúdi hatóságok letartóztattak több aktivistát, azt írta a koronahercegről, hogy "minél több áldozatát falja fel, annál többet akar", illetve "nem lennék meglepve, ha az elnyomás azokat is utolérné, akik most ünneplik".

A letartóztatások jogtalanok és nem szolgálják (már a logika alapján), de a zsarnokságnak nincs logikája, ő az erőt, az elnyomást szereti, és ezt mutatnia is kell

– írta. Abdulaziz erre visszakérdezett, hogy vajon mindezzel csak azt készíti elő, hogy a trónra kerülve megkegyelmezzen bírálóinak, Hasogdzsi azt írta, hogy "a logika ezt diktálná", de ő maga már nem meri elemezni bin Szalman gondolatait. Az üzenetváltásokból az is kiderül, hogy Hasogdzsi is aktivista lett, Abdulazizzal már egy online ifjúsági mozgalom indítását tervezték.

A blogger úgy gondolja, a lehallgatott üzeneteknek nagy szerepük lehetett abban, hogy az újságírót végül megölték. Dzsamál Hasogdzsit október 2-án, hazája Isztambuli konzulátusán rabolták el. A titkosszolgálatok szerint szinte azonnal végeztek vele, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. A gyilkosságot az amerikai titkosszolgálatok szerint maga Mohammed bin Szalman herceg rendelte el, bár Szaúd-Arábia ezt tagadja. A szaúdiak aktuális álláspontja szerint a koronaherceg csak Hasogdzsi elfogására adott utasítást, a kémek saját maguk döntöttek úgy, hogy inkább meggyilkolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót