szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További 25 ember sérült meg éles lőszertől egy, a határkerítésnél tartott demonstráción.

Agyonlőttek egy palesztin tizenévest az izraeli biztonsági erők pénteken a Gázai övezet határánál, ahol már március óta rendszeresen tüntetnek a gázai palesztinok.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte: a 16 éves Mohamed Jahjúht halálos találat érte a nyakán, további 25 ember pedig éles lőszer okozta sebesüléseket kapott.

A gázaiak hónapok óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A legnagyobb tiltakozások rendszerint pénteken vannak, mivel a muszlim országokban a péntek munkaszüneti nap.

Az izraeli hadsereg közölte: mintegy 8 ezer palesztin gyűlt össze a határkerítésnél, többségük biztonságos távolságot tartott, de többen – a korábbi tiltakozásokhoz hasonlóan – gumiabroncsokat égettek és robbanószerkezeteket kíséreltek meg átdobni izraeli területre. A biztonsági erők közölték: a katonák "tömegoszlató módszerekkel", a "standard eljárásoknak megfelelően" léptek fel a palesztin tömeg ellen.

Palesztin egészségügyi tisztviselők összesítése szerint március óta több mint 220 tüntető vesztette életét és több ezren sebesültek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el