szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jair Bolsonaro országa hagyományos szövetségesei körében sem örvend nagy népszerűségnek.

Beiktatták Jair Bolsonaro új brazil elnököt, a 63 éves politikus Brazíliavárosban tette le a hivatali esküt. A szélsőjobboldali nézeteiről ismert volt katonatisztnek, aki október végén nyerte meg az elnökválasztást, igazán pompázatos ünnepséget rendeztek: a brazil főváros katedrálisából a kongresszus épületébe tartó utat egy oldtimer nyitott tetejű Rolls Royce-ban tette meg 25 évvel fiatalabb jegyesével, az autót fehér lovon ügető katonák és a konvoj mellett futó biztonsági emberek kísérték. A szokatlanul szigorú biztonsági intézkedéseket magyarázza, hogy a politikust a választási kampány idején súlyosan megsebesítette egy merénylő.

A beiktatást a BBC tudósítása szerint brazilok ezrei kísérték végig, volt, aki repülővel érkezett az eseményre. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyetlen európai uniós vezetőként vett részt a ceremónián. Ennél is fontosabb volt azonban Bolsonaro számára Benjamin Netanyahu izraeli miniszterenök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelenléte. Az amerikai-brazil viszony javítása érdekében az új brazil elnök már jelezte, hogy a brazil nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni.

A jelek szerint szakít viszont hagyományos szövetségeseivel, hiszen sem a kubai, sem a nicaraguai, sem a venezuelai kormány nem képviseltette magát az eseményen.

(BBC, Reuters)

 

Madarat tolláról - idézetek Bolsonarótól, akinek beiktatásán Orbán is részt vesz

Néhány latin-amerikai államfő, valamint Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar kormányfő vesz részt a szélsőjobboldali brazil államfő, Jair Bolsonaro beiktatásán. Míg Netanjahu leginkább azért utazott a latin-amerikai országba, mert Bolsonaro megígérte, Jeruzsálembe viszi át hazája izraeli nagykövetségét, a magyar miniszterelnök azzal magyarázta a meghívás elfogadását, hogy elismeréssel látja, a Magyarország által fontosnak tartott értékeket Bolsonaro győzelemre vitte hazájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt napon át teljesen ingyen játszhat az utóbbi idők egyik legjobb Call of Dutyjával

Öt napon át teljesen ingyen játszhat az utóbbi idők egyik legjobb Call of Dutyjával

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország