szerző:
hvg.hu

Jair Bolsonaro országa hagyományos szövetségesei körében sem örvend nagy népszerűségnek.

Beiktatták Jair Bolsonaro új brazil elnököt, a 63 éves politikus Brazíliavárosban tette le a hivatali esküt. A szélsőjobboldali nézeteiről ismert volt katonatisztnek, aki október végén nyerte meg az elnökválasztást, igazán pompázatos ünnepséget rendeztek: a brazil főváros katedrálisából a kongresszus épületébe tartó utat egy oldtimer nyitott tetejű Rolls Royce-ban tette meg 25 évvel fiatalabb jegyesével, az autót fehér lovon ügető katonák és a konvoj mellett futó biztonsági emberek kísérték. A szokatlanul szigorú biztonsági intézkedéseket magyarázza, hogy a politikust a választási kampány idején súlyosan megsebesítette egy merénylő.

A beiktatást a BBC tudósítása szerint brazilok ezrei kísérték végig, volt, aki repülővel érkezett az eseményre. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyetlen európai uniós vezetőként vett részt a ceremónián. Ennél is fontosabb volt azonban Bolsonaro számára Benjamin Netanyahu izraeli miniszterenök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelenléte. Az amerikai-brazil viszony javítása érdekében az új brazil elnök már jelezte, hogy a brazil nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni.

A jelek szerint szakít viszont hagyományos szövetségeseivel, hiszen sem a kubai, sem a nicaraguai, sem a venezuelai kormány nem képviseltette magát az eseményen.

(BBC, Reuters)

 

Madarat tolláról - idézetek Bolsonarótól, akinek beiktatásán Orbán is részt vesz

Néhány latin-amerikai államfő, valamint Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar kormányfő vesz részt a szélsőjobboldali brazil államfő, Jair Bolsonaro beiktatásán. Míg Netanjahu leginkább azért utazott a latin-amerikai országba, mert Bolsonaro megígérte, Jeruzsálembe viszi át hazája izraeli nagykövetségét, a magyar miniszterelnök azzal magyarázta a meghívás elfogadását, hogy elismeréssel látja, a Magyarország által fontosnak tartott értékeket Bolsonaro győzelemre vitte hazájában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Elvonón van, de februárban már koncertezne Curtis

Elvonón van, de februárban már koncertezne Curtis

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Aaron Sorkin folytathajta a Facebook-filmet

Aaron Sorkin folytathajta a Facebook-filmet