szerző:
MTI / hvg.hu

Miután a tüntetésektől bizonyára nem függetlenül eddigi mélypontra zuhant, az annak hatására bejelentett jóléti intézkedések után januárban újra nőni kezdett.

Öt százalékponttal emelkedett januárban Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója, miután a múlt év végén példátlan mélységbe zuhant - derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésből.

A január 3-4-én 1014 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 28 százaléka volt pozitív véleménnyel a francia elnök politikájáról, ami öt százalékpontos emelkedést jelent decemberhez képest, amikor a franciák alig 23 százaléka támogatta az elnöki politikát.

Macron tevékenysége a franciák valamivel kevesebb mint háromnegyedének (72 százalék) továbbra se tetszik, de a francia elnök tetszési mutatója jelenős mértékben, mintegy nyolc százalékkal nőtt a 65 év felettiek és ugyanennyivel a munkások körében. Az első kategóriában jelenleg 34, a második esetében 20 százalékos az elnök támogatottsága. 

A Paris Match kommentárja szerint mindez arra utal, hogy Macron tetszési mutatójának javulása a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek nyomására bejelentett szociális intézkedéseknek köszönhető, s az elnök népszerűsége visszatért a folytatódó tüntetések előtti szintre. 

A franciák csaknem fele (48 százalék) úgy értékeli, hogy Emmanuel Macron jól képviseli Franciaország érdekeit a világban, de csak 19 százalékuk érzi úgy, hogy az elnök közel áll a franciák mindennapi problémáihoz.

Edouard Philippe miniszterelnök tetszési mutatója is jelentősen, mintegy hét százalékponttal javult az elmúlt hónapban és jelenleg 33 százalékon áll.

A felmérés szerint a franciák most először érzik úgy, hogy a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés testesíti meg a leginkább az elnök ellenzékét. Így látja a megkérdezettek 35 százaléka. Korábban a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális Baloldali Lázadó Franciaországot érzékelték a legerősebb ellenzéki erőként a franciák, amelyet most 30 százalékuk értékelt Macron elsőszámú ellenfeleként.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők november 17-én vonultak először utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit