szerző:
MTI

Hússzal csökkentenék a képviselők számát.

A litván országos választási bizottság bejegyezte azt a kezdeményezést, hogy tartsanak népszavazást a parlament létszámának 15 százalékos csökkentéséről - közölte csütörtökön a testület a honlapján.

Az eljárási szabályok értelmében a népszavazást kezdeményező 18 embernek - közöttük négy parlamenti képviselőnek - fél éve van arra, hogy összegyűjtse a referendum kiírásához törvényesen előírt 300 ezer aláírást - közölte a bizottság.

A kezdeményező csoport többsége a kormányzó Litván Gazdák és Zöldek Uniója pártszövetség tagja. A párt választási ígérete volt ugyanis, hogy 121-re csökkenti a jelenleg 141 fős törvényhozás létszámát.

A parlament összetételéről az alkotmány rendelkezik. Amikor 1992-ben elfogadták a Szovjetunió szétesése után függetlenné vált ország alaptörvényét, Litvániának több mint 3,7 millió állampolgára volt. Azóta azonban, hogy a törvényhozók megállapították a parlamenti képviselők létszámát, a népesség csaknem egymillióval, 2,8 millió főre csökkent.

A parlament létszámának csökkentését rögzítő alkotmánymódosítás elfogadásához a képviselők kétharmadának támogatására lenne szükség. A másik megoldás, hogy népszavazással döntsenek a kérdésről. Szakértők szerint azonban gyakorlatilag kivihetetlen a 300 ezer aláírás összegyűjtése, mivel átlagosan minden nyolcadik szavazati joggal rendelkező állampolgárnak alá kellene írni a kezdeményezést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak