szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tisztában volt a Vale SA brazil bányászati nagyvállalat azzal, hogy a gátszakadás fokozott kockázatának volt kitéve a Brumadinho város közelében található zagytározója – derült ki a vállalat egy belső, eddig nem ismert jelentéséből, amelybe a Reuters brit hírügynökség betekintést nyert. A gátszakadás január 25-én be is következett, legalább 165 ember vesztette életét a kiömlő iszaplavinában.

A tavaly október 3-i keltezésű jelentésben a Vale megállapította: a dél-brazíliai Minas Gerais államban lévő zagytározó gátszakadásának kockázata kétszer olyan magas, mint amit a cég saját biztonsági intézkedései megengednek.

A Vale korábban azt közölte, hogy egy független felmérés stabilnak minősítette a tározót. A Reuters hangsúlyozta: a dokumentum az első bizonyíték arra, hogy magát a céget is aggasztotta a gátszakadás lehetősége. Felmerül a kérdés – írta a hírügynökség –, hogy a Vale a gátszakadás kockázatának tudatában miért nem hozott elővigyázatossági intézkedéseket, illetve miért nem helyezte át a tározó közelében, lejtőn létesített dolgozói ebédlőt, amelyet január 25-én elsodort az iszapözön.

A jelentés ugyanis szükségesnek ítélte a megelőző intézkedéseket, hozzátéve, hogy akár 1,5 milliárd dollárjába is kerülhet a cégnek az esetleges gátszakadás. A potenciális halálos áldozatok számát pedig több mint százra tette.

A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A zagytározót még a katasztrófa bekövetkezése előtt lebontásra ítélte a cég, ahogy a jelentésben vizsgált 57 tározójából másik 9-et is. A becslések szerint mintegy 300 ember életét követelő tragédia óta a vállalat sorra jelent be dollármilliós intézkedéseket, amelyek főként a zagytározók számának közeljövőben történő csökkentésével, illetve átalakításával kapcsolatosak.

Egyebek mellett közölte: 400 millió dollárt költ arra, hogy jelentősen növelje a vasérckitermelésből hátramaradó salakanyag újrahasznosítását, csökkentve ezzel a tározókra utaltságát. Mintegy 70 millió dollárt biztonsági és karbantartási intézkedésekre szánnak, több mint egymilliárd dollárt pedig tíz tározó lebontására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években