szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikeresen indított cirkálórakétát egy iráni tengeralattjáró a Hormuzi-szorosban. Irán már korábban kilátásba helyezte az olajszállítások szempontjából kiemelkedően fontos, a Közel-Keletet és az Indiai-óceánt összekötő szoros lezárását. Az USA egyik repülőgép-hordozója decemberben érkezett a térségbe.

Haditengerészeti gyakorlat során Irán sikeresen indított cirkálórakétát egyik tengeralattjárójáról a Hormuzi-szoros közelében – közölte az iráni állami média a Reuters szerint. „A gyakorlat harmadik napján egy Ghadir osztályú iráni tengeralattjáró sikeresen indított cirkálórakétát.” Egy katonai közlemény szerint Irán másik két tengeralattjáró-típusa szintén rendelkezik ezzel a képességgel. A hadgyakorlat három napig tartott, több mint 100 hajó vett benne részt.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában mondta fel az Iránnal kötött atomalkut, és vezetett be újra szankciókat a Közel-keleti országgal szemben. Hasszán Rohani iráni elnök 2018 júliusában azt mondta, ha az USA tovább provokálja Teheránt, Irán lezárhatja az olajszállítások szempontjából kiemelkedően fontos, a Közel-Keletet és az Indiai-óceánt összekötő Hormuzi-szorost. „Mindig is szavatoltuk a szoros hajózásának a biztonságát. Ne húzogassák az oroszlán bajuszát, mert ha igen, azt örökre megemlegethetik.”

Az amerikai John C. Stennis repülőgép-hordozó 2018 decemberében érkezett meg a Perzsa-öbölbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!