szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Robert Fico politikai játszmájának áldozata lett a szlovák alkotmánybíróság, amelynek a volt kormányfő az elnöke szeretne lenni. Arra vár, hogy az államfői posztra olyasvalaki kerüljön, aki ezt a tervét támogatja.

A szlovák alkotmánybíróság tevékenységét korábban is nehezítették politikai viták, amelyek miatt késett az új bírák megválasztása vagy kinevezése. Már 2007-ben is megesett, hogy három hétig az alkotmánybírók csak négyen voltak. Most először történt meg azonban, hogy a jogállamiság egyik alapvető intézményének a működését egyetlen ember ambíciója és bosszúvágya bénította meg, legalább néhány hónapra. Az egész bonyodalom ugyanis csak azért keletkezett, mert Robert Fico volt miniszterelnök a fejébe vette, hogy az alkotmánybíróság elnöke akar lenni. És hogy magáncélját elérje, semmitől sem riad vissza.

Kényszerű lemondása óta állandóan keresi a módját, hogyan szerezzen ismét valamilyen tekintélyes közfunkciót – már csak azért is, hogy ne kelljen bukott emberként lelépnie a politika színpadáról. Először azt találta ki, hogy távozásra kényszeríti a népszerű külügyminisztert, MIroslav Lajcákot, és maga ül a helyére. Arra is képes volt, hogy Lajcákot nyilvánosan megalázza, csak hogy lemondásra bírja, és még az sem zavarta, hogy ezzel részben a pártja alatt vágja a fát.

További részletek a legfrissebb HVG-ben!

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson