szerző:
hvg.hu

A brit miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője elismerte, hogy az EU-val tartott megbeszélések zsákutcába jutottak.

Theresa May ma este Strasbourgba utazik, hogy még egy utolsó kísérletet tegyen arra, hogy megállapodást érjen el a Brexit-megállapodással kapcsolatban – írta az ír kormányra hivatkozva a The Independent. A lap szerint a brit kormányfő mindenképpen szeretné elkerülni, hogy kedd este vereséget szenvedjen a parlament alsóházában tartott szavazáson.

A Downing Street előbb nem erősítette meg az utazás hírét. később azonban azt közölték, hogy May Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik Strasbourgban, ahol Juncker és Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója egyébként az Európai Parlament e héten esedékes plenáris ülésen vesz részt. 

May londoni hivatalának szóvivője nem részletezte, hogy pontosan mi szerepel a soron kívüli megbeszélés napirendjén, de Barnier nem sokkal Theresa May utazásának bejelentése előtt, hétfő délután még alig burkolt utalást tett arra, hogy az EU befejezettnek tekinti a Brexit feltételrendszeréről szóló megbeszéléseket. A bizottsági főtárgyaló a BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kijelentette, hogy a tárgyalásoknak innentől a brit kormány és a londoni alsóház között folytatódnak.

Az alsóház a tervek szerint kedd este szavaz ismét a kilépési feltételeket rögzítő megállapodásról. A The Times című konzervatív brit napilap hétfői értesülése szerint az alsóházi konzervatív frakció több magas rangú tagja a szavazás elhalasztására igyekszik rávenni a kormányfőt, de ezt a Downing Street nem erősítette meg, miközben a brit tagság megszűnéséig mindössze 18 nap van hátra.

May nemrégiben arról beszélt, hogy ha a ház kedden újból elveti a Brexit-egyezményt, a kormány szerdán azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament hozzájárul-e a megállapodás nélküli, rendezetlen kilépéshez. Ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli Brexitet egyaránt elutasítja, a kormány csütörtökön lehetővé teszi a képviselőknek a szavazást arról, hogy London kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének elhalasztását.

Hétfőn Theresa May brit miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője is elismerte, hogy az EU-val tartott megbeszélések zsákutcába jutottak. A The Financial Times szerint May vasárnap este beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, de nem sikerült előrehaladást elérniük.

A lap úgy tudja, Michel Barnier, az EU Brexit-főtárgyalója is tájékoztatta az EU-tagálamok nagyköveteit a patthelyzetről. A megbeszélésen a politikus azt közölte a diplomatákkal, hogy bármilyen szavazás, amelyet May megállapodástervezetéről tartanak, bukásra van ítélve.

A nagyköveteket arról is tájékoztatta, hogy a Brexitet május 24-éig elhalaszthatják.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Mindenképpen halasztják a Brexitet?

A brit külügyminiszter szerint akkor is szükségessé válhat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) késleltetése, ha a londoni alsóház a jövő héten elfogadja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Mészárlás Új-Zélandon: vészforgatókönyvet vett elő a YouTube

Mészárlás Új-Zélandon: vészforgatókönyvet vett elő a YouTube

Újabb közismert mémarc bukkan fel egy kormányzati projektben: Hide the Pain Harold

Újabb közismert mémarc bukkan fel egy kormányzati projektben: Hide the Pain Harold