szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A liberális politikus egy firenzei kampányrendezvényen szólalt fel.

„A politika romjain a gonosz és az önkény tud uralkodni. Ezt látjuk Magyarországon Orbánnal, Lengyelországban és Olaszországban Salvinivel” - fogalmazott Guy Verhofstadt Firenzében. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője +Europa olasz liberális párt kampánynyitóján szólalt fel. És nem csak a két politikust bírálta, de Silvio Berlusconit volt kormányfőt is, aki szerinte hozzájárult ahhoz hogy az olaszoknak elege lett a kétpárti politikai elitből, ez vezetett az olyan figurák előretöréséhez, mint Giuseppe Salvini vagy Luigi Di Maio.

Verhofstadt nem túl meglepő módon ezzel szemben egy liberális alternatívát, egy ötpontos reformtervet kínált. Eltörölné az egyhangú szavazást a tagállamokat tömörítő Tanácsban (jelenleg leginkább adóügyi kérdésekben, külpolitikában, illetve az uniós költségvetés esetében lassítja a döntéshozatalt a rendszer, amelyet egyébként Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke is megszüntetne már). A második terv már jobban tetszene Orbán Viktornak: ez egy kevésbé bürokratikus és hatékonyabb Európáról szól. A megvalósítás már nem biztos, hogy elnyerné a tetszését, ennek ugyanis része lenne az, hogy a 28 tagú bizottság helyett egy 12-15 fős kormány képviselné a közösségi érdekeket. A harmadik Emmanuel Macron szavait idézi fel, amikor arról beszél: az unió nem egy „a la carte étterem”, ahol mindenki kiválaszthatja, mit akar és mit nem. A negyedik terv egy valódi költségvetésről, az ötödik pedig védelmi reformról szól az Il Mattino tudósítása szerint.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Stumpf István: Az SZFE ügye kivétel, egyfajta baleset

Stumpf István: Az SZFE ügye kivétel, egyfajta baleset

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás