szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hétszakaszos választás első körében húsz szövetségi tagállam és szövetségi igazgatás alatt álló régió 91 választási körzetében szavaznak.

Megkezdődött Indiában csütörtökön parlamenti választás első szakasza. Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban – ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek – a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban – ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában – mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

Az indiai választás a demokratikus politikai rendszer legnagyobb vállalkozásának tekinthető: több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy 900 millió választásra jogosult indiai.

Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) az újraválasztásért kampányolt, miután 2014-ben elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) felett. A közvélemény-kutatások szoros végeredményt jósolnak: a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Rahul Gandhi vezette INC-nek nőtt a támogatottsága a kormány mezőgazdasági politikájával és a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségi aránnyal kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Narendra Modi a nemzetbiztonságra fókuszáló kampánnyal igyekezett élét venni a bíráló hangoknak, és a választás előtti napokban már több közvélemény-kutató hajszálnyi többséget jósolt a kormányfő pártjának és szövetségeseinek.

A választás megkezdése után Modi Twitter-üzenetében arra buzdította a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el voksolni. Szerinte mindenütt az országban a BJP-nek kedvez a választási hangulat.

A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A szavazás május 19-ig tart, a voksok összesítése május 23-ra várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”