szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A venezuelai fővárosban szerdán meghallgatásra talált Juan Guaidó ellenzéki vezető felhívása, hogy az emberek vonuljanak az utcákra, kikényszerítve Nicolás Maduro elnök távozását a hatalomból. A számos sebesülést és egy halálos áldozatot követelő összecsapások ellenére azonban semmi sem utal arra, hogy fordulat következett volna be az egyre inkább politikai patthelyzetnek tűnő válságban.

Egy nappal a hadsereg átállítására tett, kudarcba fulladt kísérlete után Guaidó Venezuela történetének "legnagyobb tüntetésére" szólított fel, és egy Twitter-üzenetében azt állította, hogy "venezuelaiak millió" özönlöttek az utcákra a Maduro elnök elmozdításának "végső szakaszában".

Híveihez beszélve Guaidó ismét felszólította a hadsereget, hogy forduljon Maduro ellen, és azt hangoztatta, hogy tárgyalni fognak a katonákkal, hogy csatlakozzanak ügyükhöz. A magát januárban államfőnek kikiáltó ellenzéki vezető munkabeszüntetéseket is bejelentett, amelyek szavai szerint csütörtöktől kezdve általános sztrájkba fordulhatnak.

A Todo Noticias argentin tévécsatorna híradása szerint a La Carlota légi támaszpont közelében, ahonnan Guaidó mozgósítani próbálta híveit, a tüntetők megpróbálták ledönteni a kordonokat, és behatolni a bázisra. Késő délutánra azonban a fővárosi tüntetők jelentős része hazatért, miközben a Nemzeti Gárda katonái könnygázzal oszlatták a kitartóbb tüntetőket, és a Reuters hírügynökség egy videofelvétele szerint egy sebesült tüntetőt mentőautó vitt el. Helyi jogvédő csoportok közlése szerint egy fiatal nő életét vesztette a kórházban, miután fejlövés érte őt az egyik caracasi összecsapásban. Halálának hírét Guaidó is megerősítette.

Pompeo: Lehetséges az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában

"Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta az amerikai külügyminiszter.

Az ellenzéki többségű parlament egyik képviselőjének közlése szerint a caracasi összecsapásokban szerdán legalább 78 ember sebesült meg, és mintegy 90 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. A Miranda állambeli Manuela Bolívar szavait a VPItv televízió idézte.

Miközben tovább fokozódott a feszültség szerdán az egymást kölcsönösen beavatkozással vádoló Egyesült Államok és Oroszország között, a venezuelai hadsereg vezetése jelek szerint továbbra is kitartott a Hugo Chávez 2013-as halálát követően hatalomra került Maduro elnök mellett.

Maduro a nap folyamán egy nagyobb tömeg előtt tartott május 1-jei beszédében azt állította, hogy a katonák elutasították Guaidó puccskísérletét. Egyúttal ismét azzal vádolta ellenzékét, hogy polgárháborút akarnak kirobbantani, és ígéretet tett arra, hogy börtönbe vetik és bíróság elé állítják a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által koordinált puccskísérlet felelőseit.

©

"Tegnap árulók egy maroknyi csoportja a jobboldali puccsisták által felbujtva, megpróbálta átvenni a hatalmat (...) Azóta követségről követségre menekülnek, az igazságszolgáltatás körözi őket, és hamarosan börtönbe kerülnek árulásukért és bűntetteikért" – hangoztatta az államfő.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a keddi felkelés kudarca nyomán Guaidó szövetségese, a jobboldali Népakarat pártot vezető Leopoldo López a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket, az ellenzék oldalára átálló 27 katonát pedig a brazil nagykövetség vett védelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Minden opció nyitott Venezuelában – mondta az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó felszólította a Nicolás Maduro venezuelai elnök környezetében lévő magasrangú tisztségviselőket, hogy ne támogassák tovább az államfőt, és adják át békésen a hatalmat az USA által elismert ideiglenes államfőnek, Juan Guaidónak. Egyben felszólította Oroszországot, hogy ne avatkozzon be a latin-amerikai ország ügyeibe.

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése

Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése