szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Hongkongban, ahol már hetek óta tartanak a demonstrációk az új kiadatási szabályok miatt.

Könnygázzal és gumibottal oszlatták a vasrudakkal felfegyverkezett tüntetőket a rendőrök Hongkongban, ahol már hetek óta tartanak a demonstrációk a városállamban elfogadott kiadatási szabályok miatt. 

A kormányzóság ugyan ígéretet tett a vitatott törvénymódosítás felfüggesztésére (amely lehetővé tenné, hogy Hongkong kiadjon szökevényeket Kínának és Tajvannak), a tüntetések hétfőn újra fellángoltak. Az apropót a városállam kínai fennhatóság alá kerülésének 22 éves évfordulója adta, amit zászlófelvonulással ünnepeltek a Hong Kong Convention and Exhibition Centre-ben.

A kiállítási központhoz vezető utakat a tüntetők elbarikádozták, később egy kisebb csoportnak sikerült behatolnia az épületbe is.

Az AFP jelentése szerint a rendőrök plexipajzsokkal és gumibotokkal, a tüntetők pedig vasrudakkal voltak felfegyverkezve.

A BBC helyszíni tudósítója kaotikus állapotokról számolt be, miután a rendőrök könnygázt vetettek be.

Az összetűzések a törvényhozás épületénél folytatódtak. Egy kisebb csoport betörte az épület üvegajtaját, és többszöri nekifutásra sikerült behatolniuk az épületbe. A rendőrség meghátrált az aktivisták elől, hogy elkerülje a további konfrontációt.

A hongkongi televízió felvételein sisakot, védőszemüveget, illetve maszkot viselő tüntetőket lehetett látni, ahogy áthaladnak a biztonsági kapukon és megpróbálnak áttörni a fémajtókon, hogy még mélyebbre hatolhassanak az épület belsejébe.

Az aktivisták az arcuk eltakarásával próbálták biztosítani azt, hogy felismerhetetlenek maradhassanak a biztonsági kamerák felvételein. A tüntetők amellett, hogy összetörték a kamerákat, leszaggatták a hongkongi kormányzati tisztségviselőket ábrázoló festményeket az épületben.

©

A rendőrök és a tüntetők közül is többen megsebesültek, 13 rendőr egy ismeretlen összetételű folyadéktól sérült meg.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői