szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nukleáris fegyver előállításához 90 százalék szükséges, szakértők szerint 20 százalékról ez már csak idő kérdése.

Teherán megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, az iráni külügyminisztérium pedig a 2015-ös atomalkuban vállalt más kötelezettségek hatvan napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, amennyiben a többhatalmi szerződést aláíró kormányok nem segítenek Iránnak kivédeni az amerikai szankciókat.

A bejelentést az IRIB iráni állami televízióban megerősítette Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője is, hozzátéve, hogy a dúsítottság szintje nemsokára akár a 20 százalékot is elérheti.

Kilátásba helyezték azt is, hogy amennyiben nem születik megállapodás, Teherán egyebek közt visszaalakíthat egy nehézvizes reaktort, hogy képes legyen plutónium előállítására. A hétvégén a szóvivő már jelezte: atomlétesítményeik készek állnak arra, hogy bármilyen mennyiségű és bármilyen szinten dúsított uránt állítsanak elő, minden csak a kapott utasítások függvénye.

Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes vasárnap jelentette be, hogy Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását. Emlékeztetett mindazonáltal arra is, hogy országa a szerződés megtartását támogatja, és hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásaik csökkentésére május óta tett intézkedések visszafordíthatók, ha kielégítik Irán igényeit. Ez utóbbiak elsősorban az iráni kőolajexport lehetőségének biztosítására vonatkoznak az amerikai szankciók kivédésével.

A hétvégén a 2015-ös megállapodásban részes európai országok felszólították Iránt, hogy tartsa magát a szerződésben foglalt korlátozásokhoz. Mások mellett Párizs és Berlin is komoly aggodalmának adott hangot a nukleáris megállapodás "meggyengülése", illetve ennek lehetséges következményei miatt.

A mostani lépéssel Irán megsértette az atomprogramjáról négy évvel ezelőtt megkötött nemzetközi megállapodást, amely csupán 3,67 százalékos szintet engedélyez. Nukleáris fegyver előállításához 90 százalék szükséges, és szakértők szerint 20 százalékról már viszonylag rövid idő alatt kilencvenre lehet emelni a dúsítottságot.

A síita ország többször hangsúlyozta, hogy nem akar atomfegyvert előállítani, az iráni vezetés ezt a többi közt azzal indokolta, hogy a nukleáris fegyvereket az iszlám tiltja, 2010-ben pedig Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah fatvával (vallásjogi rendelettel) is megerősítette Teherán erre vonatkozó álláspontját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Netanjahu Irán elleni újabb szankciókat sürget

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Továbbra is magas a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott