szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az exit pollok szerint az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij vezette Nép szolgálója párt fölényes győzelmet aratott a vasárnapi parlamenti választáson, és az is elképzelhető, hogy abszolút többséget szerzett a 450 fős törvényhozásban.

Az első exit pollok szerint öt párt jutott be a parlamentbe – öt százalék a küszöb – s Zelenszkij pártja a voksok 44 százalékát kapta meg. A második helyen az elsősorban a kelet-ukrajnai választók támogatását élvező Ellenzéki platform az életért végzett 11,5 százalékkal, a harmadik helyre a volt államfő, Petro Porosenko által alapított Európai Szolidaritás futott be 8,9 százalékkal. Zelenszki lehetséges koalíciós partnere, a Julija Timosenko volt kormányfő nevével fémjelzett Haza párt 7,6 százalékon áll, míg az ötödik az ismert zenész, Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Hang (Golosz) párt végzett. A parlamenti helyek feléről döntő egyéni választókerületekben kialakult eredményekről még nincsenek hírek. A részvételi arány alacsony, ötven százalék körüli volt. A Verhovna radában hivatalosan ugyan 450 képviselő foglalhat helyet, ám a szakadárok kezén lévő két térségben nem tartanak választást, így most 424-en kerülhetnek be a törvényhozásba.

Zelenszkij így jelentősen növelte hatalmát, a színészből lett politikus fél évvel ezelőtt robbant be a közéletbe, s az elnökválasztáson megsaemmisítő vereséget márt ellenfelére, Petro Porosenkóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a biciklis szabálytalanságokról csinált videót a rendőrség

Most a biciklis szabálytalanságokról csinált videót a rendőrség

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája

14 másodperccel maradt le az elnöki indulásról Kanye West, de ügyvédje szerint csak késik az iPhone-ok órája