szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Kanári-szigeteken, ahol jelenleg több mint hatezer hektárnyi erdő ég. A lángok már a nagy sziget észak-nyugati részén lévő Tamadaba nemzeti parkot is elérték.

Helyi beszámolók szerint eddig kilencezer embert kellett kitelepíteni, s a lángok annak ellenére terjednek, hogy mintegy ezer tűzoltó és 14, vizet szóró helikopter vesz részt az oltásban. „A hőhullám miatt lett hatalmas a tűz. Még mindig nem tudtuk megfékezni a lángokat, a sziget környezeti tragédiát szenved el” – mondta a Spanyolországhoz tartozó sziget elnöke, Angel Victor Torres. A lángok eddig már tízezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el, a szakértők szerint a sziget tüdejének számtó Tamadaba park már menthetetlen.

A tűzvész a sziget belső területén tombol, viszonylag távol a turisták által látogatott tengerparti területektől. A lángok a repülőforgalmat sem zavarják, így egyelőre folyamatosan érkeznek a vendégek. Tavaly 13,7 millió turista látogatott a Kanári-szigetekre, s a külföldiek több mint fele Nagy-Britanniából és Németországból jött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

Der Spiegel: A cseh kormányfő újabb ügynökváddal és a bukással néz szembe

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

103 olimpiára készülő magyar nem kérte a védőoltást

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból