szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tettes is lehetett, a rendőrség eddig egy embert fogott el.

Cikkünk frissül!

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a Bild című lap szerint tüzet nyitottak egy zsinagógánál és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre, ám ez utóbbit a rendőrség még nem erősítette meg. Az elkövető(ke)t a rendőrök üldözőbe vették.

A Bild azt írja, egy férfi szerdán délben egy géppisztollyal adott le több lövést a zsinagóga előtt, egy nőt lelőtt, és több ember megsérült. A helyi rendőrség azt közölte a Twitter-oldalán, hogy két ember halt meg.

A rendőrség több tettesről írt, akik autóval menekültek el, és arra kérték a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthon. Információk szerint az elkövetők Lipcse felé menekültek el.

A rendőrség nem sokkal később azt közölte, hogy elfogtak egy férfit, de továbbra is mindenki maradjon otthon.

Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
©

A támadás a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a Jom kippur alatt történt, a hallei zsidó közösség egyik elöljárója azt mondta, a zsinagógában a támadás idején 70-80 ember tartózkodott, amikor két ember próbált bejutni. A támadókat a biztonsági kamerán keresztül észlelték, majd elbarikádozták az ajtókat.

Egy szemtanú az N-TV-nek viszont arról számolt be, hogy épp egy döneresnél volt, amiker egy maszkos-sisakos, katonai ruhába öltözött, fegyveres férfit látott, aki odament az üzlethez, amire egy gránátszerű fegyvert vagy petárdát dobott, amely azonban visszapattant az ajtóról, és bár hangosan felrobbant, nem tett nagy kárt. Azt is mondta, a férfi belőtt az üzletbe, és meg is sérült valaki.

A döneres tulajdonosa a Focusnak azt mondta, ő épp nem volt az üzletben a támadáskor, munkatársai pedig nem sérültek meg, de egy vendégük meghalt. Egy másik vendég a Bildnek azt mondta, ő a mosdóban bújt el, amikor a maszkos férfi az üzlethez ment.

A rendőrség megerősítette, hogy

Halléban két helyszínen lövöldöztek: a zsinagógánál és a döneresnél.

A szóvivő azt is elmondta, elképzelhető, hogy három tettes volt, de egyelőre a szemtanúktól begyűjtött bizonyítékokat ellenőrzik. Később azt is közölték, a két halálos áldozat egyike egy férfi, aki egy gyorsétteremben vesztette életét, a másik egy nő, aki egy temető közelében. Rajtuk kívül két lőtt sérültek vittek kórházba, mindkettőjüket súlyos állapotban.

Időközben nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy beöltözött férfi látható, ahogy egy Volkswagen mellől lövöldözik:

Valamint két fotó is terjed a Twitteren, amelyeken állítólag a két elkövető látható:

A Mitteldeutsche Zeitung információi szerint egy közeli forgalmas utcában is adtak le lövéseket egy sportautóból.

Egy rendőrségi szóvivő azt is megerősítette, hogy a Hallétól 15 kilométerre keletre fekvő Landsbergben is volt lövöldözés, de ennek körülményeiről nem közölt részleteket. A Bild erről azt írja, itt egy vérző férfit láttak el a mentők, egy taxisofőrt, akinek autóját a támadók meg akarták szerezni.

A Spiegel úgy tudja, a támadók a támadás után szétváltak, egyikük taxival menekült, és az autópályán fogták el. A Bild úgy tudja, egyre több a rendőr a landsbergi Wiedersdorfban, ahol egy támadó elbarikádozhatta magát. A Leipziger Volkszeitung információi szerint viszont Lipcsében is nagy erőkkel keresik az egyik tettest.

Később a bajor rendőrség is közölte, hogy keresik a tettest, mert elképzelhető, hogy arra menekült, de a repülőtereken, vasútállomásokon, valamint a Csehországba és Lengyelországba vezető utakon is ellenőriznek.

©

A szövetségi belügyminisztérium szóvivője azt közölte, a támadás oka egyelőre nem ismert, de remélik, Halle város hivatalos közleményben ámokfutásnak nevezte a történteket és felállított egy stábot a különleges események kezelésére. Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke megszakítja brüsszeli látogatását és még szerdán visszatér Halléba.

A német vasút azt közölte, lezárták a hallei pályaudvart. Drezdában és Lipcsében megerősítik a zsinagóga és a zsidó temető védelmét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!