szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A program eddig nem volt túl népszerű, most viszont már egy évig meggondolhatják magukat a résztvevők.

Milliókat fizet a dán állam azoknak a menekülteknek, akik úgy döntenek, hogy visszaköltöznek a szülőhazájukba. Május óta 71 szíriai élt a lehetőséggel, az elmúlt tíz hónapban pedig összesen 438, különböző országból származó menekült távozott a pénzzel – írta a Kristeligt Dagblad című napilap.

A rendelkezést még az előző kormány vezette be, eszerint minden menekült, aki részt vesz a programban, 140 ezer koronát, azaz több mint hatmillió forintot kap az államtól. A felajánlás korábban nem volt túl népszerű a szírek között, idén azonban a dán parlament módosítása szerint hazatérés után az érintettek nem veszítik el azonnal a státuszukat, hanem egy év gondolkodási időt kapnak.

Ha meggondolják magukat, akkor egy éven belül visszamehetnek Dániába, bár arról nem szólnak a hírek, hogy akkor vissza kell-e fizetniük a milliós támogatást.

„Nagyon sokan nehezen találnak munkát Dániában, és így nem tudnak beilleszkedni” – magyarázta a hazatérés okait a Dán Menekültügyi Tanács igazgatója.

„A pénz nyilván szerepet játszik a döntésükben, de az is, hogy meggondolhatják magukat, ha Szíria mégis túl veszélyes hely a számukra” – tette hozzá Eva Singer.

A dán bevándorlási minisztérium becslése szerint idén körülbelül 102 millió koronát (4 és félmilliárd forintot) költenek a programra.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Világ

"Ha visszaküldenének, belehalnánk" – Erdogan háborúja szír menekültek szemével

Több mint hárommillió menekültet küldene vissza a Szíriában létrehozandó biztonsági övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki erre hivatkozva indított támadást a polgárháború sújtotta ország északi részén élő kurdok ellen. A menekültek visszaküldése azonban nem csak a háború miatt nehéz feladat: legtöbbjük városokban él és dolgozik, gyerekeik születnek, majd török iskolába íratják be őket. Ankarában és a török-szír határon beszélgettünk a menekültkérdésről törökökkel, szírekkel és az őket támogatókkal.

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet