Tetszett a cikk?

Kipróbált merénylő ölhetett augusztusban Berlinben. Németország most kiutasított két orosz diplomatát. A korábbi hasonló eset – a 2018-as angliai Szkripal-merénylet – élénk nemzetközi tiltakozást váltott ki, s a Nyugat és Moszkva közötti kapcsolatos megromlását eredményezte.

Minden jel arra utal, hogy az orosz állam rendelte meg a szakadár csecsen aktivista, Zelimhan Hangosvili berlini meggyilkolását – állapította meg a Bellingcat nevű nemzetközi oknyomozó újságírócsoport. Hangosvilivel egy bérgyilkos végzett augusztus 23-án, s a Bellingcat most megállapította a merénylő személyazonosságát.

A 40 éves Hangosvili gyilkosát ugyan elfogta a német rendőrség, ám a Der Spiegel és a Bellingcat hamar kiderítette, hogy a merénylő útlevele – amely szerint a bűncselekmény elkövetője az 1970-ben született Vagyim Szokolov – hamis. Vagyim Szokolov ugyanis 2015-ben „született”: ekkor kapott először belföldi útlevelet, azaz személyigazolványt, s 2019-ben adták ki első adószámát, néhány nappal az előtt, hogy kérvényezte volna azt a schengeni vízumot, amellyel később Párizsba, Varsóba, majd Berlinbe, a gyilkosság helyszínére utazott.

Kipróbált bérgyilkos a merénylő

A Bellingcat – amely független a német hatóságoktól és a Der Spiegeltől – azt is megállapította, hogy a Szokolov néven utazó bérgyilkos valódi neve Vagyim Nyikolajevics Kraszikov. Kraszikov korábban, mint egy 2013-as gyilkosság elkövetője került a hatóságok látókörébe: egy kaukázusi üzletembert ölt meg, s az orosz hatóságok akkor körözést is kiadtak ellene.

Bár Kraszikovot nem tartóztatták le, és a terhére írt gyilkossági ügyben a mai napig nem ítéltek el senkit, egy évvel később orosz kérésre Kraszikov neve kikerült az Interpol nyilvántartásából, s néhány hónappal később – a valóságban öt évvel korábban, 1965-ben született – már szabadon utazgatott repülőgéppel Oroszországon belül. Ez pedig arra utal – állítja a Bellingcat, hogy az orosz hatóságok ekkor már nem kívánták őt őrizetbe venni.

A Bellingcat – amelynek a jelek szerint szabad bejárása van az orosz belügyminisztérium adatbázisába – azt is kiderítette, hogy 2015 körül Kraszikov adatai szinte teljes egészében kikerültek az orosz nyilvántartásokból: megszűnt a jogosítványa, s eltűntek a társadalombiztosítási befizetésekre utaló adatok, és csak egyetlen útlevél maradt az adatbázisban.

A Bellingcat a Kraszikovról és a Szokolovról készült képek összehasonlításával is bizonyította álláspontját, majd hangsúlyozta, hogy a Kraszikov–Szokolov-cserét csak az orosz állam közreműködésével lehetett megvalósítani, s ezért az is nagyon valószínű, hogy a bérgyilkost az orosz állam bízta meg Hangosvili megölésével.

Árulkodó német reakció

A Bellingcat szerint valószínű, hogy a gyilkossági ügyet a berlini rendőrségtől átveszi a német szövetségi ügyészi hivatal, s ezzel elismeri, hogy az ügy jóval több, mint egy egyszerű gyilkosság. A Hangosvili-gyilkosság nagyon hasonlít a 2018-as angliai Szkripal-merényletre, amelyben ugyancsak külföldön próbáltak megszabadulni az orosz titkosszolálatokhoz köthető emberek a moszkvai rezsim ellenfelétől. A különbség annyi, hogy most nem katonai idegmérget, hanem egyszerű pisztolyt használt a merénylő.

A hasonlóságok ellenére a Bellingcat szerint Berlin, amely sok területen, például az energiaszektorban is függ Oroszországtól, aligha fog újabb szankciókat életbe léptetni a Kreml ellen. Ha komoly szankciók nem is várhatóak, Németország nem hagyta szó nélkül az esetet: két orosz diplomatát kiutasítottak az országból, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert Moszkva nem működk együtt a Hangosvili-gyilkosság körülményeinek a kivizsgálásában.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Az orosz hírszerzés feltörte annak az informatikai cégnek a rendszerét, amely az oroszországi brit konzulátusokhoz érkező vízumkérelmek feldolgozását végezte – jelentette pénteken a Bellingcat elnevezésű brit oknyomozó csoport és orosz partnere, a The Insider tényfeltáró oldal. Feltételezhetően így szerzett többszöri beutazásra jogosító vízumot a Szergej Szkripalt és lányát az angliai Salisburyben megmérgező két katonai hírszerző.

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Kitalált valamit a Xiaomi: jöhet az okosmaszk, amelynek sokan vennék hasznát

Kitalált valamit a Xiaomi: jöhet az okosmaszk, amelynek sokan vennék hasznát

Radar360: Karácsonyt zsarolhatták, jönnek a konténerbörtönök

Radar360: Karácsonyt zsarolhatták, jönnek a konténerbörtönök