Tetszett a cikk?

Kipróbált merénylő ölhetett augusztusban Berlinben. Németország most kiutasított két orosz diplomatát. A korábbi hasonló eset – a 2018-as angliai Szkripal-merénylet – élénk nemzetközi tiltakozást váltott ki, s a Nyugat és Moszkva közötti kapcsolatos megromlását eredményezte.

Minden jel arra utal, hogy az orosz állam rendelte meg a szakadár csecsen aktivista, Zelimhan Hangosvili berlini meggyilkolását – állapította meg a Bellingcat nevű nemzetközi oknyomozó újságírócsoport. Hangosvilivel egy bérgyilkos végzett augusztus 23-án, s a Bellingcat most megállapította a merénylő személyazonosságát.

A 40 éves Hangosvili gyilkosát ugyan elfogta a német rendőrség, ám a Der Spiegel és a Bellingcat hamar kiderítette, hogy a merénylő útlevele – amely szerint a bűncselekmény elkövetője az 1970-ben született Vagyim Szokolov – hamis. Vagyim Szokolov ugyanis 2015-ben „született”: ekkor kapott először belföldi útlevelet, azaz személyigazolványt, s 2019-ben adták ki első adószámát, néhány nappal az előtt, hogy kérvényezte volna azt a schengeni vízumot, amellyel később Párizsba, Varsóba, majd Berlinbe, a gyilkosság helyszínére utazott.

Kipróbált bérgyilkos a merénylő

A Bellingcat – amely független a német hatóságoktól és a Der Spiegeltől – azt is megállapította, hogy a Szokolov néven utazó bérgyilkos valódi neve Vagyim Nyikolajevics Kraszikov. Kraszikov korábban, mint egy 2013-as gyilkosság elkövetője került a hatóságok látókörébe: egy kaukázusi üzletembert ölt meg, s az orosz hatóságok akkor körözést is kiadtak ellene.

Bár Kraszikovot nem tartóztatták le, és a terhére írt gyilkossági ügyben a mai napig nem ítéltek el senkit, egy évvel később orosz kérésre Kraszikov neve kikerült az Interpol nyilvántartásából, s néhány hónappal később – a valóságban öt évvel korábban, 1965-ben született – már szabadon utazgatott repülőgéppel Oroszországon belül. Ez pedig arra utal – állítja a Bellingcat, hogy az orosz hatóságok ekkor már nem kívánták őt őrizetbe venni.

A Bellingcat – amelynek a jelek szerint szabad bejárása van az orosz belügyminisztérium adatbázisába – azt is kiderítette, hogy 2015 körül Kraszikov adatai szinte teljes egészében kikerültek az orosz nyilvántartásokból: megszűnt a jogosítványa, s eltűntek a társadalombiztosítási befizetésekre utaló adatok, és csak egyetlen útlevél maradt az adatbázisban.

A Bellingcat a Kraszikovról és a Szokolovról készült képek összehasonlításával is bizonyította álláspontját, majd hangsúlyozta, hogy a Kraszikov–Szokolov-cserét csak az orosz állam közreműködésével lehetett megvalósítani, s ezért az is nagyon valószínű, hogy a bérgyilkost az orosz állam bízta meg Hangosvili megölésével.

Árulkodó német reakció

A Bellingcat szerint valószínű, hogy a gyilkossági ügyet a berlini rendőrségtől átveszi a német szövetségi ügyészi hivatal, s ezzel elismeri, hogy az ügy jóval több, mint egy egyszerű gyilkosság. A Hangosvili-gyilkosság nagyon hasonlít a 2018-as angliai Szkripal-merényletre, amelyben ugyancsak külföldön próbáltak megszabadulni az orosz titkosszolálatokhoz köthető emberek a moszkvai rezsim ellenfelétől. A különbség annyi, hogy most nem katonai idegmérget, hanem egyszerű pisztolyt használt a merénylő.

A hasonlóságok ellenére a Bellingcat szerint Berlin, amely sok területen, például az energiaszektorban is függ Oroszországtól, aligha fog újabb szankciókat életbe léptetni a Kreml ellen. Ha komoly szankciók nem is várhatóak, Németország nem hagyta szó nélkül az esetet: két orosz diplomatát kiutasítottak az országból, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert Moszkva nem működk együtt a Hangosvili-gyilkosság körülményeinek a kivizsgálásában.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Az orosz hírszerzés feltörte annak az informatikai cégnek a rendszerét, amely az oroszországi brit konzulátusokhoz érkező vízumkérelmek feldolgozását végezte – jelentette pénteken a Bellingcat elnevezésű brit oknyomozó csoport és orosz partnere, a The Insider tényfeltáró oldal. Feltételezhetően így szerzett többszöri beutazásra jogosító vízumot a Szergej Szkripalt és lányát az angliai Salisburyben megmérgező két katonai hírszerző.

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját