szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csütörtökön kezdődött általános sztrájk miatt megbénult Franciaország tömegközlekedése és más szektorokban is komoly fennakadások vannak. A munkabeszüntetés az Emmanuel Macron által javasolt nyugdíjreform miatt kezdődött, s a következő pár napban eldőlhet, miként alakul a francia államfő politikai jövője.

A nyugdíjkorhatár felemelését és a járandóságok csökkenését eredményező reform elleni tiltakozásként szervezett sztrájkhoz eddig a tömegközlekedési dolgozók mellett a rendőrök, az ügyvédek, az általános iskolai tanárok, valamint a kórházi és a repülőtéri dolgozók csatlakoztak. Az utóbbi évek legjelentősebb sztrájkjának a következtében a TGV gyorsvonatok kilencven százaléka nem indult el, a 16 párizsi metróvonalból pedig csak hat üzemel. Nem nyitott ki az Eiffel-torony, az Air France légitársaság járatainak mintegy egyharmadát törölte, s a légiirányítók munkabeszüntetése miatt a brit Easy Jet légitársaságnak is kimaradt 223 franciaországi járata.

©

A tanárok sztrájkja miatt a szakszervezetek becslései szerint az iskolák negyven százalékában nem volt csütörtökön tanítás – a tanároknak állítólag hetven százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez – s  fennakadások voltak a kórházakban és rendelőintézetekben is.

Egyelőre nem tudni, hogy a munkabeszüntetés meddig fog tartani: van, ahol egynapos volt a sztrájk, de több szakszervezet azt szorgalmazza, hogy az akció tartson addig, amíg Macron nem vonja vissza nyugdíjtervezetét.  A felmérések szerint a franciák többsége – 69 százaléka – annak ellenére támogatja a sztrájkokat, hogy tudatában van annak, szükség van a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer reformjára. A BBC beszámolója szerint a legnagyobb arányban a 18-34 évesek helyeslik a munkabeszüntetést. Franciaországban jelenleg is csak 62 év a nyugdíjkorhatár, míg az OECD-államok többségének ez 65-67 év körül mozog.

©

A francia rendőrség attól tart, a munkabeszüntetésekkel kapcsolatban szervezett gyűlések egy része ugyanúgy erőszakba torkollik majd, mint a sárgamellényesek több megmozdulása. Az egyenruhások ezért már megjelentek a köztereken, s őrizetbe vettek több tucat, rendbontásra készülő személyt.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Világ

Belebukott a postások sztrájkjába a finn miniszterelnök

Benyújtotta lemondását kedden Antti Rinne finn miniszterelnök, az elnök, Sauli Niinistö pedig rábólintott. Az államfő egyben arra kérte a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet.