szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megállapodás nélkül ért véget Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő találkozója, amelyen arról folyt szó, mennyire gyorsítsák fel és mélyítsék el a két ország közötti integrációt.

A megbeszélés öt órán át tartott, ám a két elnök csak arról állapodott meg, hogy két hét múlva Szentpéterváron folytatják az egyeztetéseket. A tét hatalmas: egyre több jel utal arra, hogy Oroszország egyesíteni kívánja a jelenleg is államszövetségi formában működő két volt szovjet tagállamot. A teljes unióval ugyanis megoldódna az a gond, miképpen folytassa a kormányzást Putyin, akinek a jelenlegi alkotmány szerint utolsó államfői mandátuma 2024-ben lejár. Ha viszont a két ország egyesülne, egy új államfői poszt jönne létre, amelyet átvehetne a jelenlegi orosz államfő.

A tsz-elnökből államfővé avanzsált Lukasenko azonban nem támogatja a teljes uniót, amely az ő befolyásának jelentős csökkenését eredményezné. Nagyon viszont nem lázonghat, hiszen az orosz gazdasági segítség nélkül Fehéroroszország nem lenne képes a jelenlegi szinten fenntartani az életszínvonalat.

Az orosz-fehérorosz államszövetséget pont húsz évvel ezelőtt hozták létre, ám az eredeti célok közül csak kevés valósult meg. A leglátványosabb az, hogy a két ország polgárai szabadon utazhatnak a másik országba.

A két államfő most még közös sajtótájékoztatót sem tartott, helyi források szerint a fő vitapont az energiaár: Lukasenko a szorosabb integrációért cserébe azt követeli, hogy Moszkva ugyanazt a gázárat kérje Fehéroroszországtól, mint amelyiket az orosz fogyasztóknak számlázza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75