szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 17 éves fegyverest feldühödött tüntetők fegyverezték le, majd összeverték és felakasztották.

Agyonlőtt hat embert, köztük négy kormányellenes tüntetőt egy fiatal fegyveres csütörtökön az iraki fővárosban, Bagdadban. Feldühödött emberek ezt követően lefegyverezték és felakasztották őt a város egyik központi terén - közölték biztonsági és egészségügyi tisztségviselők.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó, meg nem nevezett tisztségviselők szerint a 17 éves fegyveres - akit kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt köröztek - a biztonsági erők elől futott el, és a nála lévő gépkarabéllyal lelőtt először két üzlettulajdonost, majd négy tiltakozót a Vatba tér közelében.

Az AP szerint a feldühödött tüntetők lefegyverezték és a közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint összeverték, végül - a dpa német hírügynökség szerint - holttestét felakasztották egy lámpavasra.

Az incidenst elítélte a tiltakozó mozgalom "epicentrumának" számító Tahrír téren székelő tüntetők nagy része, akiknek elmondása szerint a fegyverest megölők nem képezik részét békés megmozdulásuknak.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet múlt pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amit a parlament december elsején is fogadott.

Borítóképünkön az iraki tüntetések egy jelenete látható.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Az iráni, akié a végső szó Irakban

A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozik, mégis meghatározó szava van Irakban Ali al-Szisztáni nagyajatollahnak, aki Iránban született és nőtt fel, de az iraki Nedzsefben él.

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki