Németh András
Németh András

Úgy tűnik, hogy Irán a maga részéről egyelőre lezárta a közvetlen válaszcsapásokat, miután szerdára virradóra két iraki támaszpontot bombázott. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szövetségesek révén nem folytatja a visszavágást.

Több mint húsz ballisztikus rakétát lőtt ki Irán szerda hajnalban két olyan iraki támaszpontra, ahol amerikai katonák is szolgálnak. Az akcióval Teherán azt kívánta megbosszulni, hogy múlt pénteken az amerikaiak egy drónról indított rakétával megölték a legbefolyásosabb iráni katonai vezetőt, Kászim Szulejmáni tábornokot. Az iráni bosszútámadásban meg nem erősített hírek szerint egy iraki tiszt vesztette életét, az Irakban szolgáló külföldi katonák közül senki sem sebesült meg.

Az iráni külügyminiszter szerint a bosszúakció befejeződött, ám

a perzsa állam továbbra is kész visszavágni azoknak, akik megtámadják.

A jelek szerint Irán nem akar átfogó konfliktust az USA-val: az éjszakai órákra időzített támadásnak kevés áldozata volt, helyi források szerint a radarok időben észlelték az induló rakétákat, így a megtámadott két bázison szolgálóknak volt idejük óvóhelyre húzódni. Persze miközben az amerikai és iraki illetékesek arról beszélnek, hogy az akció legfeljebb anyagi károkat okozott, Teheránban azt állítják, hogy legalább nyolcvan amerikai „terroristát” küldtek a másvilágra.

 

©

Úgy tűnik, Irán a belföldnek szánt harcias retorikával igyekszik kielégíteni a Szulejmáni megölése miatt felháborodott irániak bosszúvágyát. Ali Hámenei, az ország vallási vezetője is arról beszélt, hogy a támadással Irán arcul csapta az USA-t, Irán ellenségét. Azt is hangsúlyozta, hogy az amerikaiaknak távozniuk kell a térségből, mert szerinte az USA romlást és pusztulást hozott a Közel-Keletre.

Egy jármű ég a bagdadi nemzetközi repülőtérnél 2020. január 3-án, az amerikai légicsapások után. Az Iránhoz köthető célpontok ellen végrehajtott támadások egyikében életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka
©

„Lehet, hogy Washington levágta Kászim Szulejmáni tábornok kezét, de mi az USA lábát fogjuk levágni” – tette hozzá. Az iráni televíziók – miközben ismételték az állítólagos nyolcvan amerikai halottról és sérültről szóló híreket, hozzátették, még száz amerikai célpontot érhet támadás, ha az USA nem hagy fel az Irán elleni akciókkal. A televíziók megszólaltatták a válaszcsapást ünneplő embereket is. „Megmutattuk az erőnket. De az igazi bosszú az lesz, amikor az amerikaiak kivonulnak a térségből” – mondta ez egyik megszólaló férfi.

A másik arc

Miközben az iráni vezetők a belföldnek a harcias arcukat mutatták, Dzsávad Zaríf külügyminiszter azt írta, hogy hazája az ENSZ-alapokmányának megfelelően, önvédelemből cselekedett, s a rakétatámadások második hullámával lezárta a válaszcsapásokat. Hozzátette: Irán nem akarja a válság elmélyülését, ám újra válaszolni fog, ha támadás éri.

 

Az irániak – akik korábban az általuk ellenőrzött milíciákat használták fel az amerikaiak és szövetségeseik elleni támadások végrehajtására – most saját területükről lőtték ki a főként szunniták lakta térségben lévő Ain al-Aszad légitámaszpontra, illetve a kurdok lakta Erbílre irányzott rakétákat. A Bagdadtól hatvan kilométerre nyugatra lévő Al-Aszad fontos helyszín, járt már ott Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök is. Al-Aszadot korábban is érték támadások, s valószínű, hogy az egyik Irán-párti iraki milícia által végrehajtott akció hatására született döntés a proxikat irányító Szulejmáni likvidálásáról.

 

A másik helyszínen, a főként kurdok lakta Erbílben szolgál a magyar katonai kontingens, a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a katonák sértetlenek, s a hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket. Ugyancsak sértetlenek az erbíli magyar főkonzulátus munkatársai is.

Az irakban becsapódott egyik iráni rakéta maradványai Erbil közelében
©

Trump még gondolkodik

Trump visszafogottan reagált, szokásos Twitter-bejegyzései egyikében azt írta, tart a károk felmérése, ám egyelőre minden megfelelőnek tűnik. „A miénk a világ legerősebb és legjobban felfegyverzett hadserege” – tette hozzá, majd közölte, helyi idő szerint szerda reggel mond majd beszédet. Az iráni támadás előtt viszont még arról beszélt, ha Irán megtámadja az USA-t, elképzelhető, hogy a válaszlépés aránytalan méretű lesz. „Szulejmáni egy szörny volt. Most viszont halott. Egy komoly támadást tervezett ellenünk” – magyarázta.

 

A térségben jelen lévő légitársaságok többsége törölte iraki és iráni járatait, és elterelte a közel-keleti légifolyosókat használó repülőit. Az amerikai repülési hatóságok pedig átmenetileg megtiltották, hogy az ország légitársaságai Irak, Irán, illetve a Perzsa- és Ománi-öböl fölé repüljenek.

Mit hoz a jövő

Bár úgy tűnik, hogy Irán a maga részéről egyelőre lezárta a közvetlen válaszcsapásokat, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szövetségesek, proxik révén nem folytatja a visszavágást, hiszen Teherán végső célja valóban az, hogy a térség elhagyására kényszerítse az USA-t. Szulejmáni megölése pedig az Amerika-ellenesség erősödését eredményezte, Irakban, ahol korábban a növekvő iráni befolyás ellen tüntettek, most ismét az USA válik fő ellenséggé. Éppen akkor, amikor egyre többen sürgetik az Irakban szolgáló mintegy ötezer amerikai katona távozását.

 

©
Elemzők szerint a mostani mérsékelt iráni válaszcsapásnak az is lehet a következménye, hogy a Trump-adminisztráció úgy véli majd, a keménykedés bevált, s Irán meghunyászkodott. „Ez újabb irracionális lépésekre késztetheti Washingtont, s nem feltétlenül csak Irán, hanem a többi ellenfél ellen is. És az is előfordulhat, hogy az Iránt gyengének tartó többi térségbeli ország is felbátorodik” – írta a CNN elemzője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ukrajna mégis megkapja Irántól a lelőtt utasszállító fekete dobozait

Ukrajna mégis megkapja Irántól a lelőtt utasszállító fekete dobozait

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

Az apáknál is vizsgálnák a szülés utáni depressziót

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja