szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni elnök vizsgálatot ígért, a külügyminiszter pedig elmagyarázta, hogy az Egyesült Államok hibája vezetett a katasztrófához.

Miután több napnyi tagadást követően Irán elismerte, hogy az ő hadseregük lőtte le tévedésből a szerdán lezuhant ukrán repülőt, Haszan Rohani elnök a Twitteren jelentkezett. Azt írta:

az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik.

Egy másik üzenetben megerősítette, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig úgy fogalmazott: „Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak”.

Az ukrán MUA légitársaság Kijevbe tartó Boeing 737-ese röviddel a felszállás után zuhant le Teheránnál 176 emberrel a fedélzetén, a katasztrófát senki nem élte túl. Az iráni vezetés eddig tagadta, hogy köze lett volna a tragédiához, ám egyre több jel utalt arra, hogy egy rakéta okozhatta a zuhanást. Olyan videó is felkerült az internetre, amelyen az látszik, hogy a gépet találat érte, és már a levegőben meggyulladt, mielőtt lezuhant, majd felrobbant.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Előkerült egy videó a pillanatról, amikor lelőtték Iránban az ukrán gépet

A The New York Times megszerzett egy videót, melyről alapos vizsgálódás után megerősítette: a magyar idő szerint szerda hajnalban lezuhant ukrán repülőgép látható rajta abban a pillanatban, amikor rakétatalálat éri a levegőben. A gép nem robbant szét azonnal, a fedélzeten lévők percekig remélhették, hogy visszatérhetnek a repülőtérre.