szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy informátor értesítette a rendőröket, hogy végezni akarnak Rodrigo Londonóval.

Merényletet hiúsítottak meg a kolumbiai hatóságok, amelyet a latin-amerikai ország egykori gerillaszervezetét irányító Rodrigo Londono ellen akartak elkövetni olyan gerillavezetők megrendelésére, akik nem ismerik el a fegyveres szervezet és a kormányzat között 2016-ban kötött békemegállapodást - közölte a kolumbiai rendőrség helyi idő szerint vasárnap.

Oscar Atehortua rendőrfőnök arról tájékoztatta a médiát, hogy egy informátor értesítette a rendőröket, hogy merénylet készül a 60 éves politikus ellen, aki a békemegállapodást követően párttá alakította a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetet Közös Alternatív Forradalmi Erők néven.

A rendőrség ezért megerősítette Londono védelmét, és egy közeli ellenőrző pontnál tartóztattak fel két motorost, akikre illett a informátortól kapott személyleírás. A gyanúsítottak tüzet nyitottak a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, és megölték a két fegyverest. Egyiküket sikerült azonosítani, és kiderült, hogy 17 éven át volt a FARC katonája.

A rendőrség szerint a két fegyveres Hernán Dario Saldarriaga szolgálatában állt, aki egyike azoknak a kommunista gerillavezéreknek, akik továbbra is harcot folytatnak a bogotái vezetés ellen.

Bogotá 2016-ban békét kötött a FARC-kal, melynek tagjainak többsége letette a fegyvert. A több évtizedes konfliktus lezárásáért abban az évben Kolumbia akkori elnöke, Juan Manuel Santos Nobel-békedíjat kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!