szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nancy Pelosi csak demokrata párti képviselőket jelölt a csoportba.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke megnevezte az úgynevezett impeachment-menedzserek csoportjának tagjait.

Az impeachment-menedzserek csoportjának tagjai azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház "ügyészeiként" tevékenykednek, és a decemberben Donald Trump amerikai elnök ellen megszavazott két vádpontot – a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus munkájának akadályozását – ők terjesztik elő a szenátusnak.

Nancy Pelosi hét demokrata párti képviselőt jelölt a csoportba, amelynek vezetője Adam Schiff kaliforniai politikus, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke. A csoport többi tagja: Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Hakeem Jeffries, New York-i, Zoe Lofgren kaliforniai, Jason Crow coloradói, Val Demings floridai és Sylvia Garcia texasi politikusok.

A demokrata párti házelnök "bizakodónak" mondta magát azt illetően, hogy az impeachment eljárás végén Donald Trumpot eltávolítják a hatalomból. A késlekedést, hogy miért nem küldte át már korábban a vádpontokról szóló dokumentumokat a szenátusnak, a házelnök azzal magyarázta: "az idő a barátunk".

Utalt arra, hogy időközben új bizonyítékok kerültek elő, amelyek szerinte Donald Trump "bűnösségét" támasztják alá,

megemlítette, hogy a demokraták birtokába került egy e-mail, amelyben Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetése után másfél órával a Fehér Ház költségvetési hivatalának munkatársa az Ukrajnának megszavazott segély folyósításának felfüggesztését kérte.

A képviselőház hírszerzési bizottsága egyébként kedden este újabb, terhelőnek tartott dokumentumokat hozott nyilvánosságra: ezek kézzel írt feljegyzéseket, e-maileket, leveleket tartalmaznak. Köztük van egy 2019 májusában keltezett levél is, amelyet Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje az ukrán elnökhöz intézett, s amelyben az ügyvéd – Trumpra hivatkozva – találkozót kért Zelenszkij elnöktől.

A dokumentumokat Lev Parnas, Giuliani ukrán születésű, amerikai állampolgárságú üzlettársa adta át a demokrata politikusoknak.

"A dokumentumok általában nem hazudnak" – fogalmazott Adam Schiff az impeachment-menedzserek bemutatásakor. Sürgette az impeachment-eljárás lefolytatását, mert a késlekedés szerinte azt jelenti, hogy Trump "csalhat" a választásokon.

Pelosi bejelentése után Trump a Twitteren reagált. "Na tessék, itt vagyunk, a semmittevő demokraták újabb átverése" – írta.

Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "ezeknek a menedzsereknek a megnevezése semmin sem változtat".

Az amerikai képviselőház végül mintegy háromórás vitát követően megszavazta a két vádpont továbbításáról a szenátusnak.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál